Tack till alla som kom …

tack till alla som kom och pratade om kärlek

… till Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens möte om kärlek den 14 februari. Vi hade massa bra samtal där alla deltog med sina undringar och erfarenheter. Hur börjar en bra flirt? Var hittar man någon? Är det lättare att träffa någon på nätet? När ska man i så fall berätta att man sitter i rullstol? Eller ska man satsa på att hitta någon på ICA? Hur undviker jag att gå på minor? Att slippa kyssa grodor? Hur ser en bra dejt ut? Hur fixar man bästa dejten? Om man har personlig assistans, hur ska det funka då, var gör man av assen? Synen av sig själv, påverkar den relationen till andra människor? Är det risk för att man avstår en relation för att inte bli sårad? Hur påverkas jag av andras syn på mig?

Vi fikade också såklart under tiden vi pratade om kärlek. Många goda mackor och en specialtårta för det var ju Alla hjärtans dag.

Vill även du bli medlem hos oss så knappa dig in till Förbundet Unga Rörelsehindrades bli-medlem-sida.

Tillgänglighet på Regionens hus

inte tillgängliga stolar
… snajsiga stolar

Tidigare har jag redogjort för Samrådsmöten med HSS och Samråd funktionshinder den 6 februari. Då har jag skrivit bland annat om VG-regionens sjukresor och Högsbo specialistsjukhus.

Majoriteten av frågorna som tas upp berör tillgänglighet på något sätt för oss som ingår i grupperna: att se, att höra, att röra sig, att bearbeta, att tolka och förmedla information, psykisk ohälsa och att inte tåla vissa ämnen. Begreppet tillgänglighet används för att beskriva hur väl en verksamhet, plats eller lokal fungerar för personer med funktionsnedsättning. Det som är bra för personer med funktionsnedsättning är bra för alla. Hur man prioriterar tillgänglighet är en god måttstock på hur man ser på människor värde.

Fortsätt läsa “Tillgänglighet på Regionens hus”

Samrådet om Högsbo specialistsjukhus

högsbo specialistsjukhus

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har plats i två samråd i VG-regionen. Ett är samrådet med politiker och tjänstemän från Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Det andra är ett samråd som ingår i Beredningen för mänskliga rättigheter. Beredningen för mänskliga rättigheter har fem samråd där politiker träffar representanter för organisationer i civilsamhället. Deltagarna bidrar med erfarenhet, perspektiv och kunskap utifrån våra olika roller. Vi är representanter från Samråd Funktionshinder och representerar grupperna: att se, att höra, att röra sig, att bearbeta, tolka och förmedla information, psykisk ohälsa och att inte tåla vissa ämnen. På mötet med Samråd Funktionshinder den 6 februari diskuterades det bland annat projektet Högsbo specialistsjukhus.

Fortsätt läsa “Samrådet om Högsbo specialistsjukhus”

Alltid spännande samråd på Regionens hus

samråd med separat ingång för rörelsehindrade
Ingången till Regionens hus, alltid lika välkomnande, not.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har en plats i två samråd i VG-regionen. Ett är ett samråd med politiker från Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) och tjänstemän från Västra Götalandsregionen och det andra ett samråd som ingår i Beredningen för mänskliga rättigheter. Syftet med dessa råd är att öka Västra Götalandsregionens kunskap om funktionshindrades situation och genom samråd öka förståelsen för vad regionen kan förbättra inom de olika områdena. Vi är representanter från: att se, att höra, att röra sig, att bearbeta, tolka och förmedla information, psykisk ohälsa och att inte tåla vissa ämnen.  Trots de fina föresatserna som vi kan läsa om på VG-regionens hemsida är det ett stort gap mellan dessa goda föresatser och den verklighet som vi befinner oss i. Detta är något som slår mig vid varje möte, det blir en redig käftsmäll.  

Fortsätt läsa “Alltid spännande samråd på Regionens hus”

Alla hjärtans dag den 14 februari

Alla hjärtans dag den 14 februari
Kom med på träffen den 14 februari!

Det är Alla hjärtans dag den 14 februari och såklart ska Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben fira detta. Vi har bjudit in Anna Hallgren som kommer att prata på temat kärlek (så klart). Vi kommer att fika (också så klart) och äta tårta (röd och hjärtformad såklart).

 • Medlemsmöte fredag den 14 februari på temat Alla hjärtans dag
 • Klockan: 17.00 – 20.00
 • Lokal Älvsborg på Dalheimers hus
 • Anmäl dig senast den 7/2 till urg@telia.com eller ring: 031-13 33 95.

Är du inte redan medlem i Unga Rörelsehindrade? Det kan du bli om du följer denna länk. Om du är över 32 år, bli medlem i DHR istället.

Göteborgs färdtjänst nedmonteras

färdtjänsten nedmonteras

På Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor den 29 januari kommer förvaltningen lägga fram förslag på sparpaketet på sju (7) miljoner kronor. Med tanke på att Göteborgs stad inte ser några hinder att sprätta 138 miljoner kronor på att utreda projektet linbanan anser Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben att det är ett medmänskligt lågvattenmärke att spara sju miljoner kronor på färdtjänsten i Göteborg.

Färdtjänsten listar tre huvudförslag som ska spara in dessa sju miljoner:

 1. Ändrat regelverk för månadskort
 2. Mer aktiv hänvisning till flexlinjetrafik  
 3. Personaladministrativa kostnadsminskningar.

Dessutom listar de ett antal möjligheter till ytterligare åtgärder. Förvaltningens förslag ligger sist i texten och Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben kommenterar och besvarar i början av texten.

Vi utläser att det är en ren nedmontering av färdtjänsten som beskrivs i de tre huvudpunkterna och de ytterligare åtgärder som föreslås kan ge besparingar. Är det politikernas intention att på sikt avveckla färdtjänsten och ställa människor med funktionsnedsättning utanför samhället? Säg det då till oss rakt i ansiktet så vi kan ta den riktiga diskussionen! Då vet vi också vilka partier som är värda att rösta på.

Bli medlem i Unga Rörelsehindrade, alla krafter behövs nu!

Fortsätt läsa “Göteborgs färdtjänst nedmonteras”

Linda och Kristina på Hälsoveckan

linda och kristina på hälsoveckan
Nothing about us – without us!

Denna är vecka är det Hälsoveckan på Dalheimers hus. I dag hade DHRG och Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben ett informationsbord där vi presenterade oss och vår verksamhet. Under hela hälsoveckan har Dalheimers hus varit fylld av hälsoaktiviteter av olika slag, föreläsningar, information, utställningar, gratis prova på i friskvården och spakvällar.

Fortsätt läsa “Linda och Kristina på Hälsoveckan”

Vad är det för likhet mellan Astrid och glutenfritt bröd?

Vad är det för likhet mellan Astrid och glutenfritt bröd
Vad är det för likhet mellan Astrid och glutenfritt bröd?

Jo, likheten mellan Astrid och glutenfritt bröd är att båda spelar en roll på Hälsoveckan på Dalheimers hus den 22 januari.

Astrid kommer att agera ”förband” till Margareta Elding-Pontén som ska föreläsa om glutenfri kost. Astrid framför sin monolog från Teater Kattmas föreställning Alla har rätt. Titeln syftar på allas rättigheter, allas rätt till ett självständigt, fullvärdigt liv utifrån var och ens möjligheter och förutsättningar. Astrid berättar i en dramatisk monolog i föreställningen Alla har rätt om att ses som ett biologiskt misslyckande och en belastning för sina anhöriga och samhället för att hon har en funktionsnedsättning. Hon vill bara bli accepterad som den hon är! Missa inte detta!

Fortsätt läsa “Vad är det för likhet mellan Astrid och glutenfritt bröd?”

Möte om stressnivå i vardagen

stress i vardagen

Välkomna till Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens medlemsmöte tisdag den 28 januari. Då ska vi tala om hur vanligt det är att man upplever en hög stressnivå i vardagen när man lever med en funktionsnedsättning, både kopplat både till funktionshindret och hur samhället fungerar i stort. Många med rörelsehinder har dessutom svårare att tillgodogöra sig de stress- och ångesthanteringsmetoder som finns idag. Men det finns lösningar för detta!

 • Tisdag den 28 januari klockan: 17.00 – 20.00
 • Dalheimers hus, lokal: Älvsborg
 • Anmälan senast den 23/1 till urg@telia.com eller på telefon: 031-13 33 95
Fortsätt läsa “Möte om stressnivå i vardagen”

Hälsoveckan på Dalheimers hus

hälsoveckan på dalheimers hus
Linda och Kristina pratar mer och gärna med besökare på Hälsoveckan.

I vecka 4 den 20 – 25 januari är det dags för Hälsoveckan på Dalheimers hus. Från måndag till lördag bjuds det på hälsoaktiviteter av olika slag, föreläsningar, information, utställningar, gratis prova på i friskvården, spakvällar och smakprover i restaurang Fritz. Många av aktiviteterna måste bokas och det kan du göra i denna länk.  På torsdag den 23 januari kommer Unga Rörelsehindrade att ha ett info-bord där du kan träffa representanter från Göteborgsklubben. Du kan också träffa Linda från DHR Göteborgsavdelningen som sitter vid vid samma bord.

Vi vill också passa på att puffa lite extra för några extra kul grejer:

 • Onsdag den 22 januari, klockan 17.00–19.00 – Sjung med kören Vassego å sitt. Testa och pröva på. Länk.
 • Torsdag den 23 januari, klockan: 15.15 – 15.45 – Poeten och musikern Angela kommer spela musik och läsa dikter från poesiboken “Ärligt talat” om bland annat ätstörningar och psykisk ohälsa. Länk.
 • Torsdag den 23 januari, klockan: 16.15 – 20.00 – Rullegruppen och minimässa. Träna teknik och annat kul med Rullegruppen i Göteborg. Hjälpmedelcentralen är på plats för att hjälpa dig med enklare service av din rullstol eller rullator. Passa även på att titta på Decons produkter, till exempel drivaggregatet Liberty City. Länk. Länk.

Länkar