Teaterworkshop

teaterworkshop
Kom med på Teater Kattmas teatrworkshop!

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har under många år samarbetat med Hans Sjöberg och Teater Kattma och nu bjuder Hans in till teaterworkshop. Workshoppen ska brainstorma om idéer till nästa föreställning som ska heta Riv murarna. Riv murarna! ska identifiera vad som hindrar delaktighet och inkluderande – mer än det uppenbara – funktionsnedsättningen. Vad känner du hindrar dig? I denna länk kan du läsa mer om tidigare föreställningar.

Hans Sjöberg:

Teater Kattma är teatern som arbetar inkluderande och integrerat med skådespelare med och utan funktionsnedsättningar. I samband med vårt nya projekt ”Riv murarna” genomför vi ett antal workshops som också ska ligga till grund för kommande föreställning. Vi bjuder nu in nya deltagare att vara med vid två tillfällen:

 • Söndag den 5 april klockan: 14.00 -17:00 i Hultbergssalen på Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12 i Göteborg.
 • Lördag den 9 maj klockan: 14.00 -17:00 i Karl Johan på Dalheimers hus.

Är du nyfiken på Teater Kattma, sugen på att vara med och prova på teater då är du hjärtligt välkommen. Det kostar ingenting att vara med. Anmälan och mer info på telefon 070-633 67 04 eller maila till teaterkattma@telia.com.

Spela spel

spela spel

Spela spel, helt vanliga brädspel med Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben. Kom med och tjõta bort en stund. Berätta vad du vill att vi ska göra i vår förening under 2020. Är du inte redan medlem i Unga Rörelsehindrade kan du bli det via denna länk.

 • Lördag den 14 mars klockan: 14.00 – 17.00
 • Dalheimers hus, lokal U1 Röda sten
 • Fika bjuds det på såklart och lite snacks.
 • Anmäl dig senast den 10/3 via mejl: urg@telia.com eller ring till: 031-13 33 95 eller via formuläret nedan.
Fortsätt läsa “Spela spel”

Kallelse till årsmöte

kallelse till årsmöte
Vi ses över en räkmacka!

Kallelse till årsmöte för Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben söndag den 19 april.

Kom med när vi väljer styrelse och går igenom vad som hänt förra året och tittar på vad vi skall göra nu i år. Vill du ha årsmöteshandlingarna, kontakta kansliet på telefon: 031-13 33 95 eller mejla: urg@telia.com. Häng på!

Styrelsen behöver ett par nya ledamöter. Är du yngre än 32 år och intresserad av att vara med och skapa en superbra verksamhet för Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben, hör av dig till urg@telia.com. Du kan föreslå dig själv eller en kompis (som såklart måste veta och tackat ja till att bli föreslagen). Du som medlem kan lämna in motioner/förslag till årsmötet senast tre veckor innan mötet. Det vill säga senast fredag den 27 mars skall du ha skickat eller mejlat in din motion till styrelsen på urg@telia.com.

 • Söndag den 19 april, klockan 14.00
 • Dalheimers hus, lokal: A-center 3 våningen
 • Anmäl dig till årsmötet senast den 13/4 på telefon: 031-13 33 95 eller mejla: urg@telia.com.
 • Vi bjuder våra medlemmar på riktig gofika: räkmacka, kaka, te/kaffe och dricka.
Fortsätt läsa “Kallelse till årsmöte”

Rätten till ett självbestämt liv

självbestämt liv funktionsrättskonventionen
På kurs med LaSSe

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben tipsar om en bra grej som vänder sig till alla åldrar kursen Rätten till ett självbestämt liv:

I samarbete med ILI, Independent Living Institute, anordnar LaSSe Brukarstödcenter träffar om Funktionsrättskonventionens Artikel 19 som handlar om rätten till ett självbestämt liv i samhällsgemenskapen. Kursen kommer på olika sätt belysa FN-konventionen med särskilt fokus på självbestämmande och delaktighet i samhället.

 • Vad innebär rätten till ett självbestämt liv i samhällsegenskapen?
 • Hur kan du använda Artikel 19 i praktiken?
 • Hur hör rättigheterna i konventionen ihop?
Fortsätt läsa “Rätten till ett självbestämt liv”

Filmtajm med Göteborgsklubben

filmtajm
Rebecka Liljeberg och Alexandra Dahlström i Fucking Åmål av Lukas Moodysson. Copywright: Memfis Film/Åke Ottosson

Det blir filmtajm med Göteborgsklubben lördag den 7 mars. Vi tittar på den gamla godingen Fucking Åmål. Fucking Åmål är en svensk drama- och ungdomsfilm som hade biopremiär i Sverige 1998 och är skriven och regisserad av Lukas Moodysson. Den var hans långfilmsdebut och filmen handlar om tonåringarna Agnes och Elins kärlekshistoria och den blev en enorm succé. Det finns massor att prata om den här filmen. Onyttigt snacks och läsk till filmen såklart.

Är du inte redan medlem i Unga Rörelsehindrade kan du bli det i denna LÄNK!

 • Filmtajm på lördag den 7 mars klockan: 14.00 – 17.30
 • Vi träffas på Dalheimers hus i lokal Röda sten på U1, alltså i ”källaren”.
 • Anmäl dig senast den 3/3 på telefon: 031-13 33 95 eller mejla: urg@telia.
 • Vill du veta mer om Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben, läs HÄR!

Workshop i Göteborg

 workshop temahelg i göteborg
Kom med och delta den 28-29 mars och träffa Förbundsstyrelsen!

Förbundsstyrelsen i Unga Rörelsehindrade bjuder in till en temahelg med workshop i Göteborg den 28-29 mars. Det kommer att bli en tvådagars workshop om Förbundet Unga Rörelsehindrades ideologi och framtida utveckling. Förbundsstyrelsen vill träffa sina medlemmar för att höra era tankar kring vad ni vill göra av och med ert förbund.

 • Hur ska förbundet se ut i framtiden, säg runt 2030?
 • På vilket sätt kan vi öka engagemanget för våra frågor?
 • Hur får vi fler att vilja gå med hos oss?
 • Var behöver vi tänka nytt och var gör vi redan helt rätt?

Janna Olzon från DHR som är en van och engagerande samtalsledare kommer att leda diskussionerna! Vill du vara med? Läs mer och anmäl dig här: http://ungarorelsehindrade.se/temahelg-framtidens-forbund/

Fortsätt läsa “Workshop i Göteborg”

Tack till alla som kom …

tack till alla som kom och pratade om kärlek

… till Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens möte om kärlek den 14 februari. Vi hade massa bra samtal där alla deltog med sina undringar och erfarenheter. Hur börjar en bra flirt? Var hittar man någon? Är det lättare att träffa någon på nätet? När ska man i så fall berätta att man sitter i rullstol? Eller ska man satsa på att hitta någon på ICA? Hur undviker jag att gå på minor? Att slippa kyssa grodor? Hur ser en bra dejt ut? Hur fixar man bästa dejten? Om man har personlig assistans, hur ska det funka då, var gör man av assen? Synen av sig själv, påverkar den relationen till andra människor? Är det risk för att man avstår en relation för att inte bli sårad? Hur påverkas jag av andras syn på mig?

Vi fikade också såklart under tiden vi pratade om kärlek. Många goda mackor och en specialtårta för det var ju Alla hjärtans dag.

Vill även du bli medlem hos oss så knappa dig in till Förbundet Unga Rörelsehindrades bli-medlem-sida.

Tillgänglighet på Regionens hus

inte tillgängliga stolar
… snajsiga stolar

Tidigare har jag redogjort för Samrådsmöten med HSS och Samråd funktionshinder den 6 februari. Då har jag skrivit bland annat om VG-regionens sjukresor och Högsbo specialistsjukhus.

Majoriteten av frågorna som tas upp berör tillgänglighet på något sätt för oss som ingår i grupperna: att se, att höra, att röra sig, att bearbeta, att tolka och förmedla information, psykisk ohälsa och att inte tåla vissa ämnen. Begreppet tillgänglighet används för att beskriva hur väl en verksamhet, plats eller lokal fungerar för personer med funktionsnedsättning. Det som är bra för personer med funktionsnedsättning är bra för alla. Hur man prioriterar tillgänglighet är en god måttstock på hur man ser på människor värde.

Fortsätt läsa “Tillgänglighet på Regionens hus”

Samrådet om Högsbo specialistsjukhus

högsbo specialistsjukhus

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har plats i två samråd i VG-regionen. Ett är samrådet med politiker och tjänstemän från Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Det andra är ett samråd som ingår i Beredningen för mänskliga rättigheter. Beredningen för mänskliga rättigheter har fem samråd där politiker träffar representanter för organisationer i civilsamhället. Deltagarna bidrar med erfarenhet, perspektiv och kunskap utifrån våra olika roller. Vi är representanter från Samråd Funktionshinder och representerar grupperna: att se, att höra, att röra sig, att bearbeta, tolka och förmedla information, psykisk ohälsa och att inte tåla vissa ämnen. På mötet med Samråd Funktionshinder den 6 februari diskuterades det bland annat projektet Högsbo specialistsjukhus.

Fortsätt läsa “Samrådet om Högsbo specialistsjukhus”

Alltid spännande samråd på Regionens hus

samråd med separat ingång för rörelsehindrade
Ingången till Regionens hus, alltid lika välkomnande, not.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har en plats i två samråd i VG-regionen. Ett är ett samråd med politiker från Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) och tjänstemän från Västra Götalandsregionen och det andra ett samråd som ingår i Beredningen för mänskliga rättigheter. Syftet med dessa råd är att öka Västra Götalandsregionens kunskap om funktionshindrades situation och genom samråd öka förståelsen för vad regionen kan förbättra inom de olika områdena. Vi är representanter från: att se, att höra, att röra sig, att bearbeta, tolka och förmedla information, psykisk ohälsa och att inte tåla vissa ämnen.  Trots de fina föresatserna som vi kan läsa om på VG-regionens hemsida är det ett stort gap mellan dessa goda föresatser och den verklighet som vi befinner oss i. Detta är något som slår mig vid varje möte, det blir en redig käftsmäll.  

Fortsätt läsa “Alltid spännande samråd på Regionens hus”