Funktionshinderombudsman

funktionshinderombudsman i Göteborg Ola Hendar
Ola Hendar, funktionshinderombudsman i Göteborg.

Göteborg har fått en funktionshinderombudsman, Ola Hendar. Det första möte med honom var på ett webbmöte arrangerat av Funktionsrätt Göteborg. Ola har varit anställd sedan den 15 september. Han började som skolpsykolog och kommer senast från en anställning på den Specialpedagogiska skolmyndigheten. Ola bor i Malmö och pendlar därifrån till Göteborg. Det finns även en funktionshinderombudsman i Stockholm som arbetar på samma sätt som ombudsmannen i Göteborg kommer att göra.

Funktionshinderombudsmannens uppgift är att skapa en länk mellan politiska beslut om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och Göteborgs Stads arbete med att förverkliga dem. Ola vill vara nyfiken och lyhörd, etablera nätverk och vara en katalysator för funktionshinderfrågor mellan politiken och verksamheten. Han vill driva på arbetet med levnadsvillkor för människor med funktionsnedsättning och verka för en ökad delaktighet. Ola kommer att arbeta med frågor på en strukturell nivå och inte med personärenden.

Fortsätt läsa “Funktionshinderombudsman”

Lama i reklam

lama i relam

Människor med synliga funktionsnedsättningar i reklam, det händer bara inte. Det talas mycket om mångfald och värdegrunder ligger i högar och skräpar på skrivbord men trots detta ser vi i stort sett aldrig en person i rullstol som gör reklam för … något. Om det inte är en trailer för Sofias änglar förstås eller hjälpmedel.

Fortsätt läsa “Lama i reklam”

Saker du aldrig vågat fråga

Saker du aldrig vågat fråga nån som sitter i rullstol. Tänk till talkshow är en serie med unga, för unga, och med ämnen som engagerar och öppnar upp för samtal. Gäster ges utrymme att diskutera sin verklighet och ge sin personliga vinkel på aktuella frågor som diskuteras allmänt på sociala medier idag. Tänk till produceras av Utbildnings Radion (UR) som producerar program för unga, där unga är. Vill du också̊ göra din röst hörd? Mejla då till: tanktill@ur.se

Länkar:

Fortsätt läsa “Saker du aldrig vågat fråga”

Om snedvriden snällhet i Café Skitsnack

om snedvriden snällhet i café skitsnack
Vaaa dutti du är …

Snedvriden snällhet är rubriken på nästa onlineträff tisdag den 24 november med Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben. Alla som är intresserade av att delta i mötet är välkomna att göra det.

  • Café Skitsnack om Snedvriden snällhet
  • Onlineträff via Skype
  • Tisdag den 24 november klockan 18.00–19.30
  • Anmäl dig via mejl: urg@telia.com eller via vår kontaktsida. Anmälan ska vara inne senast klockan 16.00 samma dag träffen hålls, då kommer du att få en länk till Skype som du klickar in dig på.
Fortsätt läsa “Om snedvriden snällhet i Café Skitsnack”

Vi tipsar om online-möten

vi tipsar om online-möten

Om det finns någon fördel med tiden i pandemin så är det att man bekvämt hemifrån kan delta i intressanta online-möten. Så vi i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben tipsar här om några träffar online (och en på fysisk plats).

Notera för att delta i Funktionsrätts online-möten måste du tillhöra en av deras medlemsorganisationer och det gör du om du är medlem i DHRG. Är du medlem i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben och klickat i att du vill vara medlem i DHRG så är det också ok att delta. Ni andra får stå där med lång näsa. Till övriga möten kan du bara drälla in. Länkar till mötet får du mejlat till din mejladress. Alla möten är kostnadsfria.

Fortsätt läsa “Vi tipsar om online-möten”

Podden Soluret

yasmin nilson foto hämtat från podden Soluret

Det är kul och intressant att lyssna på olika podcasts. Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben tipsar om podden Soluret. Soluret drivs av Yasmin Nilson och hon skriver om sin pod:

”I Soluret fördjupar jag mig i människors livshistorier och med varje livshistoria belyses olika ämnen. Det kan handla om psykisk ohälsa, adoption, invandring, karriär, framgångar, kriminalitet, politik, mobbning och så vidare. Hur påverkas våra vägval av våra förutsättningar? Vi är alla unika och jag hoppas på att jag med denna podcast kan öka förståelsen för olika människors livsöden”. Här kan du lyssna på Soluret.

Andra poddar

Sitt inte bara där utan rör på dig

sitt inte bara där rör på dig

Under hösten har Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben lite otippat haft en satsning på idrott, sport och andra liknande aktiviteter. I detta inlägg tipsar vi om några workout videos och samlar information om de aktiviteter som vi tidigare tipsat om.

Sitt inte bara och sitt utan rör på er också. Här är några träningsvideos som man kan komma i form till. Det gäller att få upp pulsen under minst 30 minuter för att vi ska må bra (bättre). Forskningen visar att det är de som rör sig allra minst som har mest att vinna. Så är du en soffpotatis så är det här en win-win grej. Att lämna en inaktiv livsstil och istället bli aktiv i någon form ger positiva effekter på muskulaturen, bindväven, brosk, ben, blodcirkulation, hjärta, immunsystem, blodfett- och blodsockerreglering. Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben fortsätter på höstens hälsotema. Livsvillkor och hälsa är eftersatt bland människor med funktionsnedsättningar.

Fortsätt läsa “Sitt inte bara där utan rör på dig”

Handikapphajk, detta låter för kul för att missa

Nu är det äntligen dags för Handikapphajk!

STIL (Stiftarna av Independent Living i Sverige) bjuder in till Handikapphajk:

Nu är det äntligen dags för Handikapphajk! Vadå Handikapphajk?! Får man ens säga så? Låt oss förklara.

Ordet Handikapphajk är, precis som vår inspirationskälla Netflixdokumentären Crip Camp, en ordlek med fördomar. Namnet är något vi vill att man hajar till på. I Crip Camp får man följa ett gäng funkisaktivister och deras kamp för självbestämmande i 70-talets funkofoba USA. Har du inte sett den ännu, så gör det nu!

Fortsätt läsa “Handikapphajk, detta låter för kul för att missa”