Göteborgsvarvet i rullstol

Nu har de ansvariga för Göteborgsvarvet svängt och ska testa hur det fungerar. Det lönar sig att lyfta frågor om orättvisor.
Carl Fritzell deltar i Göteborgsvarvet. Foto: Fredrik Stenberg

I augusti 2021 fick inte Julia Johansson delta i Göteborgsvarvet då hon använder rullstol. Detta enligt regler att det inte var tillåtet att delta i Göteborgsvarvet med hjul. Nu har de ansvariga för loppet svängt och ska testa hur det fungerar. Det lönar sig att lyfta frågor om orättvisor.

Den 21 maj går startskottet för årets upplaga av Göteborgsvarvet och i år finns möjligheten för ännu fler att ge sig på utmaningen att ta sig drygt 21 kilometer från starten, runt och genom Göteborg och till målet på klassiska Slottsskogsvallen. Detta då ett pilotprojekt för rullstolsburna deltagare genomförs. Lyssna på en intervju med Carl Fritzell om hans deltagande i loppet.

Fortsätt läsa ”Göteborgsvarvet i rullstol”

Trött på fördomarna

Nikolaus Kalpakas tog tag i situationen och besökte skolans klasser och berättade om vad en cp-skada innebär.

Nikolaos ”Niko” Kalpakas berättar för Lilla Aktuellt att han är trött på fördomarna om sin cp-skada. Barn med funktionsnedsättningar blir ofta utsatta för mobbning och ofta riktas kränkningarna direkt mot deras funktionsnedsättning. Niko tog tag i situationen och besökte skolans klasser och berättade om vad en cp-skada innebär.

Fortsätt läsa ”Trött på fördomarna”

Följ Johanna på Instagram

Följ Johanna på instagram
Följ Johanna på Instagram @johannalouise.se

Att ha ett rörelsehinder gör en inte immun mot att drabbas av andra skador eller sjukdomar. Johanna Andersson, en tidigare styrelsemedlem i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens styrelse vill sprida kunskap, både om hur det är att leva med en cp-skada och med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) tidigare kallat borderline. Johnna har också personlig assistans vilken de vårdgivare hon ibland kommer i kontakt med om hon läggs in, har svårt att hantera. Allt detta berättar hon om på Instagram. @johannalouise.se

Läs artikeln om Johnna i GP.

Fortsätt läsa ”Följ Johanna på Instagram”

Årets första tillgänglighetskoll

Jag besökte Elite Park Avenue Hotel i Göteborg i maj 2022 efter ett evenemang i stan och passade på att göra en tillgänglighetskoll. Rummet var tillgänglighetsanpassat på det sättet att det var rymligt och hade bra utrymmen.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har sedan ett antal år gjort nedslag i inne- och utemiljön och kollat tillgänglighet och användbarhet. Denna gång var det vår kanslist Kristina som besökte Elite Park Avenue Hotel i Göteborg. Kristina skriver:

Jag besökte Elite Park Avenue Hotel i Göteborg i maj 2022 efter ett evenemang i stan och passade på att göra en tillgänglighetskoll. Rummet var tillgänglighetsanpassat på det sättet att det var rymligt och hade bra utrymmen.

Fortsätt läsa ”Årets första tillgänglighetskoll”

Öppet förakt mot människor i rullstol

ga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens ordförande Astrid Steen reagerar kraftigt med en debatt-artikel mot det förakt- och fördomsfulla drevet mot Aron Anderssons deltagande i Let´s Dance.
Bild lånad från Aron Anderssons Facebook

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens ordförande Astrid Steen reagerar kraftigt med en debatt-artikel mot det förakt- och fördomsfulla drevet mot Aron Anderssons deltagande i Let´s Dance. Det visar på hur viktigt det är med representation på alla platser, i media och ute i verkligheten. Mångfald, mänskliga rättigheter och allas rätt till att vara delaktiga ska inte bara vara fina ord utan ska också synas i tv-rutan och genomsyra samhället som helhet. Läs vår publicerade debattartikel i Aftonbladet här. Kom med och debattera i denna LÄNK.

  •  ”Ut med rullstolen!”
  • ”Han ska inte vara med överhuvudtaget. Helt idiotiskt!”
  • ”Hur kan dom tillåta en rullstolsbunden vara med?”
Fortsätt läsa ”Öppet förakt mot människor i rullstol”

Kattma-podden

Kattmapodden presenterar Astrid Steen, Kristina Kindberg och Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har under många år samarbetat med Hans Sjöberg och Teater Kattma. Teater Kattma är teatern som arbetar inkluderande och integrerat med skådespelare med och utan funktionsnedsättningar.  Hans Sjöberg är regissör, dramatiker och själv rörelsehindrad.  Nu har Teater Kattma blivit med podd.

Nu publicerar Teater Kattma sin podd på sin Youtubekanal. In och lyssna på den senaste avsnittet där Astrid och Kristina från Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben deltar.

Fortsätt läsa ”Kattma-podden”

Taskiga attityder

Medlemsträff om taskiga attityder
Medlemsträff den 5 maj klockan 18.00

Kom med på Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens digitala träff om taskiga attityder. Vilka taskiga och fördomsfulla kommentarer har du fått höra? Och hur har du besvarat dem?

  • Snackträff: Taskiga attityder 
  • Torsdag den 5 maj klockan: 18.00 – typ 19.30
  • Träffen är digital via Zoom, länk får du dagen innan träffen.
  • Du anmäler dig till urg@telia.com senast den 3/5.

Ta med dig kaffe/te/dricka och något gott att tugga på så snackar vi runt det här med vilka taskiga kommentarer har du fått höra på grund av din funktionsnedsättning. När har du fått höra dem? Vad har de sagt och vad svarade du? Hur får man stopp på sådana kommentarer? Vem är det som säger dem och varför? Har du några tips att dela med dig till oss andra?

Fortsätt läsa ”Taskiga attityder”

Själva ordet krig är otäckt

Karina saknar sina föräldrar. Dödligheten under kriser och konflikter för personer med funktionsnedsättning är fyra gånger högre än för de utan funktionsnedsättning.
Karina 15 år fick fly till Polen undan kriget i Ukraina

Själva ordet krig är otäckt säger Karina 15 år som flytt till Polen från Ukraina. Karina har en cp-skada och kan inte gå. Hon och hennes föräldrar bor ute på landet i Ternopil men när bombningarna kom allt närmare valde hennes föräldrar att skicka Karina till Polen medan de själva stannade kvar på gården. De kunde inte lämna sina djur. Karina saknar sina föräldrar och bara önskar att allt ska bli bra igen.

Karina har verkligen anledning att oroa sig. Dödligheten under kriser och konflikter för personer med funktionsnedsättning är fyra gånger högre än för de utan funktionsnedsättning. Barn med funktionsnedsättning löper större risk för övergrepp eller att bli övergivna under kriser och konflikter än barn utan funktionsnedsättningar. Cirka 1 200 000 personer i Ukraina lever med en fysisk funktionsnedsättning och endast ett tusental av dessa har evakuerats. Vissa är ofrivilligt kvar i de hårt attackerade städerna, de är under ständig attack och saknar flyktvägar.

Fortsätt läsa ”Själva ordet krig är otäckt”

Let´s Dance

Let´s Dance
Aron och Jasmine. Bild lånad från Let´s Dance

Tänk att det kunde väcka så stor indignation hos folk för att en deltagare i underhållningsprogrammet Let´s Dance sitter i rullstol. Anledningen till denna upprördhet är att Aron Andersson deltar i årets Let´s Dance med danspartnern Jasmine Takàcs. Facebook-trådar fylls med inlägg om att han inte ska få delta ”för det är orättvist” men det är lite oklart vem det är orättvist mot. Andra vill ha särskilda program för ”de handikappade” där vi kan dansa med varandra och några jämför med äldre tiders cirkuskonster. Några av rösterna:

Fortsätt läsa ”Let´s Dance”

Stoppa funkofobin

Många unga röster i samhället vittnar om en och samma sak; funkofobin finns mitt ibland oss!
Tillsammans stoppar vi funkofobin!

Många unga röster i samhället vittnar om en och samma sak; funkofobin finns mitt ibland oss! Att bli annorlunda behandlad, diskriminerad eller bemötas med fördomar är tyvärr inget ovanligt för den som är ung med funktionsnedsättning men så ska det inte behöva vara. Stoppa funkofobin är ett projekt med syfte att stärka oss unga som har en funktionsnedsättning och att sätta stopp för den funkofobi som finns i samhället idag. Tillsammans stoppar vi funkofobin!

Läs mer om arvsfondsprojektet som drivs av: Unga med synnedsättning, Unga hörselskadade, Unga rörelsehindrade och Dövblind barn och ungdom.

Är du inte redan medlem i Unga Rörelsehindrade, bli det nu!

Länkar

error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!