Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben bjuder in till viktigt möte om färdtjänsten:

Datum och tid: 28/5 kl. 18:00-20:00 (via länk, Google meet)

Vi har bjudit in Robert Kindberg (ombudsman på DHRG), Robert har många års erfarenhet av att jobba med färdtjänstfrågor.

Frågor vi tänkte diskutera:

  • Fungerar färdtjänsten ur ett ungt perspektiv?
  • Kan man vara spontan med färdtjänsten? Kan kompisar åka med t.ex.? Vilka tider?
  • Nya avgiftssystemet – högkostnadsskyddet? Hur funkar det ur ett ungt perspektiv?
  • Vad har vi för erfarenheter när vi åker färdtjänst utifrån ett vardagsperspektiv? Hur långt kan vi åka med våran färdtjänst?
  • Vågar vi klaga?
  • Vilken utbildning får föraren vad gäller säkerhet och medtag av ev. hjälpmedel?

    Anmälan sker senast 27/5 till info@urg.nu eller 031-13 33 95. Vid anmälan ange e-postadress du vill ha länk till samt telefonnummer.
Bild på färdtjänstbuss

Inför årsmötet

Missa inte vårt årsmöte!

Tid: Lördag 27 april kl 14.00-ca 16.30
Plats: Dalheimers hus våning 3 aktivitetscenter, Slottsskogsgatan 12

Vi går bland annat igenom vad styrelsen har gjort föregående år, tar beslut om verksamhetsplan och väljer styrelse. När årsmötet är färdigt så bjuds det på räkmacka o fika förutsatt att du anmält dig i tid.

Fortsätt läsa ”Inför årsmötet”

Nytt på kansliet

Det händer saker på Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens kansli, spännande saker. Vår ombudsman sedan många år, Lisbet Karlsdotter går i pension. Lisbet har alltid varit en stark ideolog och satt intressepolitiken högt på agendan. Det har bidragit till att Göteborgsklubben alltid varit en stark, kompromisslös röst i debatten. En viktig ingrediens i det allt hårdare samhällsklimatet.

Fortsätt läsa ”Nytt på kansliet”

Tematräff Diskriminering

Diskrimineringslagen ska bland annat skydda personer med funktionsnedsättning mot diskriminering. Det är förbjudet att missgynna, eller kränka någon för att den använder rullstol. Sedan 2015 klassas även bristande tillgänglighet som diskriminering. Men vad räknas som diskriminering rent konkret? Och hur kan vi använda oss av lagen om vi blir diskriminerade?

Vi har bjudit in Antidiskrimineringsbyrån Väst som kommer att prata om diskrimineringslagen ca 45 minuter.  Sedan får man möjlighet att ställa frågor och diskutera ämnet.

Fortsätt läsa ”Tematräff Diskriminering”

Internationella kvinnodagen

Idag är det internationella kvinnodagen. En dag där man uppmärksammar kvinnors kamp för jämställdhet. Något som ofta glöms bort är funkisperspektivet. Kampen fortsätter!


Personer med funktionsnedsättning står generellt sätt långt ifrån arbetsmarknaden. Men Myndigheten För Delaktighet vittnar i en rapport om att kvinnor med funktionsnedsättning har ännu sämre förutsättningar på arbetsmarknaden än män. Som en konsekvens av det så riskerar kvinnor med funktionsnedsättning att hamna i ännu större ekonomisk utsatthet.
Extra anmärkningsvärt är att det till och med skiljer sig i stödinsatser på arbetsmarknaden beroende på vilket kön du har.

Unga Rörelsehindrade är föreningen för dig som också vill att alla ska kunna vara med i samhällsgemenskapen oavsett om man är funkis eller inte. Vi ska inte lämna någon utanför! Kom med och stöd oss för ett samhälle som funkar för alla. Vi behöver dig, du behöver oss! Du kan ha en egen funktionsnedsättning eller inte – alla är välkomna som medlemmar (om du är max 32 år). Här bli du medlem!

Tillgänglig miljö handlar om liv och död i krig

krisberedskap

HÄR kan du läsa hela debattartikeln som Per Olof Larsson, Robert Kindberg och Jörgen Lundälv har skrivit om, hur utsatta människor med funktionsnedsättning är i krig. Dessutom är det ett stort ointresse hos försvarsmakten och samhället för att göra något åt detta. Grunna på detta en smula, att våra liv är så lite värda i skarpt läge.

Det är hög tid att sprida kunskap om funktionshinder inom Försvarsmakten. Såväl försvaret som civilförsvaret måste stärka funktionshinderperspektivet. Det handlar om kunskap, bemötande, kommunikation och framför allt inse att det finns över en halv miljon personer med olika funktionsnedsättningar som är organiserade i funktionsrättsrörelsen i landet. Därtill kommer alla personer som inte är organiserade men som har olika funktionsnedsättningar och är i behov av stöd. Att det saknas beredskap för oss funkisar om vi hamnar i krig, kan du läsa mer om i denna LÄNK,

Fortsätt läsa ”Tillgänglig miljö handlar om liv och död i krig”

Besök hos Mobilitetscenter

Besök hos Mobilitetscenter för info om den nya utredningen för bilstöd.

Unga rörelsehindrade Göteborgsklubben har blivit inbjudna av RBU (Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) till ännu en informationsträff med Mobilitetscenter. Det är vi jättetaggade på!


Såhär skriver RBU:

Nyligen presenterades en ny utredning med förändringar av bilstödet. För att få lära oss mer om den nya utredningen och hur den kan påverka er som funderar på att söka bilstöd har vi blivit inbjudna av Ingrid på Mobilitetscenter. Vi kommer att vara i deras lokaler i Västra Frölunda. Hon kommer också att visa oss runt och berätta ännu mer om Mobilitetscenters verksamhet. Vi kommer att få möjlighet att testa deras anpassade körsimulator, i mån av tid! Om du är intresserad av att testa körsimulatorn är det bra om du meddelar det vid anmälan.

När: 27 februari klockan 18 – till ca 20
Var: Mobilitetscenter, FO Petersons gata 24, Västra Frölunda

Fortsätt läsa ”Besök hos Mobilitetscenter”

#semmelkampanj

Den 13 februari är det fettisdag och Förbundet DHR har en #semmelkampanj på gång och den gillar vi! DHR vill veta vilken semla som är mest tillgänglig där du bor. Ge dig ut och besök ett konditori och fotografera gärna när du äter semlan i en tillgänglig miljö. DHR blir jätteglad om du mejlar bilden till lars-goran.waden@dhr.se så publiceras den i sociala medier.

Om du stöter på otillgänglighet använder du DHR:s verktyg http://www.bortmedhindret.se och skickar in en anmälan om enkelt avhjälpta hinder till kommunen. Du ska självklart publicera bilden på semlan i dina sociala medier också. Glöm då inte att skriva #semmelkampanj så gör vi detta tillsammans och fyller sociala medier med tillgängliga och otillgängliga semlor. Om verktyget Bort med hindret kan du läsa om här i länken.

Fortsätt läsa ”#semmelkampanj”
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!