Årsmötet skjuts upp

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens årsmöte i april skjuts upp på grund av corona-krisen. Det flyttas fram till söndag den 24 maj och kommer då också att hållas på Dalheimers hus i Göteborg. Visar det sig att vi inte kan träffas face to face får vi sköta det digitalt.

Stanna hemma nu!

årsmötet skjuts upp

Nytt datum: söndag den 24 maj

Vi inser att framtiden kommer att präglas av en kamp för att inte vår välfärd totalt ska raseras i covid-19s spår. Sparande och inskränkningar kommer att försöka göras på människor med funktionsnedsättning. Det gäller att kämpa för vår välfärd: att behålla en bra färdtjänst, fria hjälpmedel, möjlighet till rehabilitering, personlig assistans och allt annat som det är stor risk för att kommuner, VG-regionen och staten kommer att dra ner på eller helt ta bort. Gå med i en funktionsrättsförening – vilken som helst – och var med och kämpa för att få möjlighet att leva ett bra liv även med funktionsnedsättning.

Vi föreslår såklart att du går med i Förbundet Unga Rörelsehindrade eller i en DHR-avdelning (om du är över 32 år). Har du inget eget rörelsehinder utan bara vill stödja oss, är du välkommen att göra detta. Du behövs så himla mycket nu! Läs mer om Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben.

Podden Full rulle

Emma Åstrand och Tobias Holmberg och podden Full rulle

Om podden Full rulle säger de: en podd av oss som alltid hamnar sist, förutom till gaskamrarna.

I Full rulles pilotavsnitt diskuterar Emma och Tobias hur man mest raffinerat kan profitera på sin funktion, om det egentligen finns fördelar med välgörenhet samt vilka TV-serier som lyckas med sin funkisrepresentation. Hur gick det egentligen för Emma och Bamseburken?

Fortsätt läsa “Podden Full rulle”

Träna, dansa eller dö en smula

träna, dansa eller dö

Träna, dansa eller bara luta sig tillbaka och titta på en film på Netflix.

Det gör man som man vill. Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben tipsar om Felicia Sparrströms 20 minuters pass där hon fokuserar på kondition och rörlighet. Eller om ni vill köra på lite mer: Oh, yeah baby body soul-stilen så kan ni träna med Paul Eugene. Annars ta en sväng i köket med familjen. Några av oss väljer i stället att sjunga med Thomas Stenström i Dansen före döden.

Fortsätt läsa “Träna, dansa eller dö en smula”

En underbar vistelse i Malmö och Köpenhamn.


  Foto på mig i Pildammsparken.

Jag heter My Gustafsson och har varit ledamot i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben styrelse sedan i april 2019.

Nu tänker jag att jag ska börja blogga här på klubbens hemsida om mina upplevelser jag har stött på i mitt liv.

Min funktionsnedsättning är en grav CP-skada. Jag pratar med hjälp av blisskarta och mina personliga assistenter tolkar, vad jag säger. En dator som har talsyntes har jag också. Den använder jag, när jag träffar vänner och på olika möten.

Sommaren 2019 var jag på några olika resor som jag tänker berätta lite kort om. I första inlägget berättar jag om dagarna i Malmö och Köpenhamn.

Fortsätt läsa “En underbar vistelse i Malmö och Köpenhamn.”

Inget nytt för funkisar

Ofrivillig isolering är inget nytt för funkisar skriver Hanna Öfors och Nora Eklöv
Karantänsliknande isolering inget nytt för många funkisar

Ofrivillig isolering är inget nytt för funkisar skriver Hanna Öfors och Nora Eklöv som är förbundsordförande respektive generalsekreterare på Förbundet Unga Rörelsehindrade. De har skrivit en debattartikel i Dagens samhälle på temat: Karantänsliknande isolering inget nytt för många funkisar.

Du får inte gå till jobbet. Du får inte gå ut och handla. Du kan inte gå på bio. Du kan inte ens gå till gymmet och träna. Din resa måste ställas in. Efter en vecka i karantän börjar flera av oss att klättra på väggarna men för många personer som lever med normbrytande funktionalitet är detta redan vardag sedan länge, skriver Hanna och Nora.

Precis så är det sedan länge för många personer i behov av samhällets stöd. Skillnaden är att det då inte är ett virus som hindrar. I stället är det en myndighet eller en kommun som drar undan möjligheterna till självbestämmande och delaktighet i samhället.

Läs debattartikeln i Dagens samhälle här!

Inget nytt för funkisar. Nora och Hanna från Förbundet Unga Rörelsehindrade
Nora och Hanna från Förbundet Unga Rörelsehindrade

Bli medlem i Unga Rörelsehindrade!

Crip camp – a disability revolution

Crip camp - a disability revolution
Camp Jened, lägret som tände gnistan för funktionsrättsrörelsen i USA

Crip camp – a disability revolution är en dokumentärfilm som visar startskottet för funktionshinderrättsrörelsen i USA. Filmen ligger på Netflix och är en fantastisk skildring av ett sommarläger för tonåringar i Woodstocks-anda: gemenskap och solidaritet.

Camp Jened var ett läger för ungdomar med funktionsnedsättningar och som hölls år 1971 i New York. Filmen fokuserar på deltagarna som genom gemensam berättigad vrede för alla orättvisor de utsatts för som funktionsnedsatta, förvandlade sig till aktivister. Samhället var fullt av så många fall av diskriminering som personer med funktionsnedsättningar utsattes för och nu hade de fått nog. Deltagarna konstaterade att det inte var de som var problemet utan det var samhället och nu började de göra något åt orättvisorna.

Det var startskottet för en kamp för att få till en lagstiftning gällande tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning. Denna kamp har följt ett liknande mönster som många andra medborgarrättsrörelser – att utmana negativa attityder och stereotypiska fördomar genom politisk påverkan, lobby-verksamhet och genom civil olydnad.

Kampen är på intet sätt slut utan den fortsätter i USA och naturligtvis även här i Sverige. Kom med och bli medlem i Unga Rörelsehindrade!

Se filmen på Netflix här!

Crip camp – a disability revolution

Teaterworkshop

teaterworkshop
Kom med på Teater Kattmas teatrworkshop!

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har under många år samarbetat med Hans Sjöberg och Teater Kattma och nu bjuder Hans in till teaterworkshop. Workshoppen ska brainstorma om idéer till nästa föreställning som ska heta Riv murarna. Riv murarna! ska identifiera vad som hindrar delaktighet och inkluderande – mer än det uppenbara – funktionsnedsättningen. Vad känner du hindrar dig? I denna länk kan du läsa mer om tidigare föreställningar.

Hans Sjöberg:

Teater Kattma är teatern som arbetar inkluderande och integrerat med skådespelare med och utan funktionsnedsättningar. I samband med vårt nya projekt ”Riv murarna” genomför vi ett antal workshops som också ska ligga till grund för kommande föreställning. Vi bjuder nu in nya deltagare att vara med vid två tillfällen:

 • Söndag den 5 april klockan: 14.00 -17:00 i Hultbergssalen på Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12 i Göteborg.
 • Lördag den 9 maj klockan: 14.00 -17:00 i Karl Johan på Dalheimers hus.

Är du nyfiken på Teater Kattma, sugen på att vara med och prova på teater då är du hjärtligt välkommen. Det kostar ingenting att vara med. Anmälan och mer info på telefon 070-633 67 04 eller maila till teaterkattma@telia.com.

Spela spel

spela spel

Spela spel, helt vanliga brädspel med Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben. Kom med och tjõta bort en stund. Berätta vad du vill att vi ska göra i vår förening under 2020. Är du inte redan medlem i Unga Rörelsehindrade kan du bli det via denna länk.

 • Lördag den 14 mars klockan: 14.00 – 17.00
 • Dalheimers hus, lokal U1 Röda sten
 • Fika bjuds det på såklart och lite snacks.
 • Anmäl dig senast den 10/3 via mejl: urg@telia.com eller ring till: 031-13 33 95 eller via formuläret nedan.
Fortsätt läsa “Spela spel”

Kallelse till årsmöte

kallelse till årsmöte
Vi ses över en räkmacka!

Kallelse till årsmöte för Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben söndag den 19 april.

Kom med när vi väljer styrelse och går igenom vad som hänt förra året och tittar på vad vi skall göra nu i år. Vill du ha årsmöteshandlingarna, kontakta kansliet på telefon: 031-13 33 95 eller mejla: urg@telia.com. Häng på!

Styrelsen behöver ett par nya ledamöter. Är du yngre än 32 år och intresserad av att vara med och skapa en superbra verksamhet för Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben, hör av dig till urg@telia.com. Du kan föreslå dig själv eller en kompis (som såklart måste veta och tackat ja till att bli föreslagen). Du som medlem kan lämna in motioner/förslag till årsmötet senast tre veckor innan mötet. Det vill säga senast fredag den 27 mars skall du ha skickat eller mejlat in din motion till styrelsen på urg@telia.com.

 • Söndag den 19 april, klockan 14.00
 • Dalheimers hus, lokal: A-center 3 våningen
 • Anmäl dig till årsmötet senast den 13/4 på telefon: 031-13 33 95 eller mejla: urg@telia.com.
 • Vi bjuder våra medlemmar på riktig gofika: räkmacka, kaka, te/kaffe och dricka.
Fortsätt läsa “Kallelse till årsmöte”

Rätten till ett självbestämt liv

självbestämt liv funktionsrättskonventionen
På kurs med LaSSe

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben tipsar om en bra grej som vänder sig till alla åldrar kursen Rätten till ett självbestämt liv:

I samarbete med ILI, Independent Living Institute, anordnar LaSSe Brukarstödcenter träffar om Funktionsrättskonventionens Artikel 19 som handlar om rätten till ett självbestämt liv i samhällsgemenskapen. Kursen kommer på olika sätt belysa FN-konventionen med särskilt fokus på självbestämmande och delaktighet i samhället.

 • Vad innebär rätten till ett självbestämt liv i samhällsegenskapen?
 • Hur kan du använda Artikel 19 i praktiken?
 • Hur hör rättigheterna i konventionen ihop?
Fortsätt läsa “Rätten till ett självbestämt liv”