Färdtjänst och tillgänglighet

Landgång på möte om färdtjänst och tillgänglighet
Under kvällen bjuds det på en smaskig landgång.

DHRG bjuder in till corona-säkrade träffar i Välen

Träff på plats med DHR Göteborgsavdelningen om färdtjänst och tillgänglighet i Göteborg med Roberts nätverk NÖG. NÖG utläses som Nätverket Öppna Göteborg.

 • NÖG-träff om färdtjänsten och tillgängligheten i Göteborg
 • Onsdag den 21 oktober klockan 17.00 – 20.00.
 • Välens klubbstuga*
 • Under kvällen bjuds det på en smaskig landgång med ost, skinka, räkor, lax och rostbiff.
 • Anmälan senast den 14/10  till kansliet telefon: 031-704 60 50 eller via e-post: goteborg@dhr.se. Uppge vid anmälan om du har behov av specialkost.

* Välen är beläget någon kilometer söder om Frölunda Torg. Området kan nås med kollektivtrafik, buss nummer: 92 eller 93, hållplats Hults Bro. Kommer du med färdtjänst är adressen Klubbvägen 31 i Västra Frölunda.

Fortsätt läsa “Färdtjänst och tillgänglighet”

Hälsocafé med Petronella

Hälsocafé med Petronella
Petronella kommer att prata om de aktiviteter som 3V erbjuder.

Våra medlemmars hälsa är en jätteviktig fråga och därför bjuder Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben in till en serie onlineträffar på temat Hälsosnack, denna gång med Petronella. Alla som är intresserade av att delta är välkomna.

 • Café Hälsosnack med Petronella Larsson från 3V
 • Onlineträff via Skype
 • Tisdag den 13 oktober klockan 18.00–19.00
 • Anmäl dig via mejl: urg@telia.com eller via vår kontaktsida. Anmälan ska vara inne senast klockan 16.00 samma dag träffen hålls. När du anmält dig kommer du få en länk till Skype som du klickar in dig på.

Petronella kommer att prata om de aktiviteter som 3V erbjuder, bland annat boccia, racerunning och el-hockey. El-hockey är en utmärkt sport för dig som använder permobil som hjälpmedel. Boccia är en av de idrotter som har flest utövare inom paraidrotten. Spelet kan utövas av alla oavsett ålder eller funktionshinder. Racerunning är en sport och träning för dig som gillar fart. Om du kan sparka eller röra på dina ben kan detta vara något för dig.

Fortsätt läsa “Hälsocafé med Petronella”

Behov av anpassade resor + sjuk = krångel

Behov av anpassade resor + sjuk = krångel
Det har minst sagt blivit krångligt för oss med behov av anpassade resor med taxi och specialfordon när vi ska beställa en sjukresa.

Västra Götalandsregionen har sedan juni 2019 nya regler för sjukresor. Det har minst sagt blivit krångligt för oss med behov av anpassade resor med taxi och specialfordon när vi ska beställa en sjukresa. Det vill säga vi som har en så stor funktionsnedsättning att vi har ett färdtjänsttillstånd. Man skulle kunna tro att har man väl gått igenom beslutsprocessen för att få använda sig av färdtjänst så skulle det vara uppenbart att man har problem att resa med den ordinarie kollektivtrafiken. Men nej då. Det är nu problemen börjar. Ansvaret för att beställa rätt resa – sjukresa eller färdtjänstresa ligger på oss. Men vi måste välja rätt, annars får vi betala dyrt för vårt misstag. Detta är en lång text och man kan sammanfatta det med att det är väldigt, väldigt krångligt med sjukresor.

Fortsätt läsa “Behov av anpassade resor + sjuk = krångel”

LaSSe snackar om covid och teknik

LaSSe snacka om covid och teknik

LaSSe Brukarstödcenter kommer att samtala om situationen vi befinner oss i till följd av pandemin. De kommer att hålla två träffar om covid-19 och behovet av teknik. År 2020 då social distans blev det nya ordet. Många började umgås via nätet på olika plattformar. Vad innebar det förändrade läget för oss med funktionsnedsättning? Hur förändrades våra kontakter med omsorgsgivare, till exempel vården, hemtjänsten eller den personliga assistansen?

Under träffarna pratar vi om hur stöd, vård och omsorg fungerar under pandemin och på vilket sätt eventuella tekniska lösningar spelar in eller skulle kunna vara till nytta.

Fortsätt läsa “LaSSe snackar om covid och teknik”

Café Hälsosnack med Tord

Café Hälsosnack med Tord
Tord kommer att prata om vikten och möjligheten att vistas i skog och mark.

Våra medlemmars hälsa är en jätteviktig fråga och därför bjuder Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben in till en serie onlineträffar på temat Hälsosnack. Alla som är intresserade av att delta är välkomna.

 • Café Hälsosnack med Tord Hansson från RTP
 • Onlineträff via Skype
 • Tisdag den 29 september klockan 18.00–19.00
 • Anmäl dig via mejl: urg@telia.com eller via vår kontaktsida. Anmälan ska vara inne senast klockan 16.00 samma dag träffen hålls. När du anmält dig kommer du få en länk till Skype som du klickar in dig på.

Tord kommer att prata om vikten och möjligheten att vistas i skog och mark. Han berättar om aktiviteter som: skridskokälke i Ruddalen, kajak, naturreservatet i Vättlefjäll och såklart om Rullegruppen. I Rullegruppen tränar man inom- och utomhus för att bättre behärska sin rullstol. De spelar fläskboll och tränar kondition på olika kul sätt. Rullegruppen håller till i Pjäshallen i Kviberg och deltagarna är i blandade åldrar.

Fortsätt läsa “Café Hälsosnack med Tord”

Poddcasten Full rulle

Poddcasten Full rulle
Tobias Holmberg och Emma Åstrand poddar på.

Podden Full rulle skrev vi om i våras. Nu ligger nio avsnitt uppe och förbered dig på att ha en go stund när aktivisten Tobias Holmberg och filosofen Emma Åstrand avhandlar utmanande ämnen kring funktionsmaktsordningen. Bered dig på att bli provocerade, känna en enorm igenkänning och skratta!

 • 9. Ett litet stycke historia. Om Eugeniahemmet och detta görs utifrån Karin Westlunds bok “Hon klarer sej allti”.
 • 8. Funkofobi anno 2015. Funkofobi, fördomar mot personer med funktionsnedsättning.
 • 7. Vem där? Vad är en identitet och hur skapas en identitet? Vi kommer fram till att medan Emma är kvinna, saknar Tobias identiteten av att vara man – All Hail the Patriarchy!
 • 6. Den högteknologiska omkullkastningen av funktionsmaktsordningen. Är röststyrda lampor framtiden eller bara samtiden? Vad kommer egentligen efter det vi nu ser? Är funktionsmaktordningen intakt? Utrotas invalider? I detta avsnitt tar vi fram spåkulan och siar om framtiden.
 • 5. Den infinita temporalmakten. I det här avsnittet är det tiden som sätter ramarna. Emma tar sig an funkislegenden Stephen Hawkings briljans, men inte utan ett visst ifrågasättande. Meanwhile: Tobias ältar sig i självömkande, det vill säga det rullar på som vanligt.
Fortsätt läsa “Poddcasten Full rulle”

Café Hälsosnack med Stina Wikström

Café Hälsosnack med Stina Wikström
Från Parasport Göteborgs hemsida.

Våra medlemmars hälsa är en jätteviktig fråga och därför bjuder Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben in till en serie onlineträffar på temat Hälsosnack. Alla som är intresserade av att delta är välkomna.

 • Café Hälsosnack med Stina Wikström från Parasport
 • Onlineträff via Skype
 • Måndag den 7 september klockan 19.00–20.00
 • Anmäl dig via mejl: urg@telia.com eller via vår kontaktsida. Anmälan ska vara inne senast klockan 16.00 samma dag träffen hålls. När du anmält dig kommer du få en länk till Skype som du klickar in dig på.
Fortsätt läsa “Café Hälsosnack med Stina Wikström”

Livsvillkor och hälsa

livsvillkor och hälsa
Frågan om hälsa hos personer med funktionsnedsättning är viktig och komplicerad.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben inleder hösten online-träffar på tema Hälsa. Första träffen kan du läsa om här: Hälsosnack med Marica Hall den 2 september.

Frågan om hälsa hos personer med funktionsnedsättning är viktig och komplicerad. Att ha en funktionsnedsättning innebär inte i sig en försämrad hälsa men är en hälsorisk som hör ihop med de livsvillkor som vi har. Villkor som svagt inflytande, ekonomisk otrygghet, diskriminering, problem med hjälpmedel, färdtjänst som inte fungerar, indragen assistans eller hemtjänst som inte räcker till och brist på tillgänglighet. Allt detta riskerar att försämra livskvaliteten. Exempel på detta har vi skrivit om i tidigare inlägg:

Fortsätt läsa “Livsvillkor och hälsa”

Felicia tvingades betala för slitage på sin rullstol

Felicias tvingas böta för att hon använt sin rullstol, välfärdsfernissan är tunnare än man tror.

Felicia tvingades betala för slitage på sin rullstol
Ur Göteborgs-Posten, foto Sanna Tedeborg.
Ur Göteborgs-Posten, foto Sanna Tedeborg.

Felicia behövde byta ut sin rullstol efter fyra års daglig användning. Då fick hon en räkning på 2 707 kronor från Västra Götalandsregionen för ”den var för sliten”. Läs artikeln i Göteborgsposten här.

Felicia frågar sig om man ska straffas för att man lever ett aktivt liv?

Felicia berättar: – Att rullstolen välter ibland när jag lägger in den i bilen och jag kunde inte undvika att jag ramlade på jobbet. I stan är det kullersten och precis som att någon kan fastna med skon och snubbla kan jag fastna med framhjulen och ramla, säger hon. Det här kommer drabba fler som tränar, reser och har ett aktivt jobb.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben inser att framtiden kommer att präglas av en kamp för att inte vår välfärd totalt ska raseras. Agerandet från Västra Götalandsregionen är fullkomligt vidrigt. En ekonomisk utpressning för att vi ska hålla oss inaktiva och inte delta i samhället. Visa mig dina skor som du använt oavbrutet i fyra år, hur ser de ut?

Fortsätt läsa “Felicia tvingades betala för slitage på sin rullstol”

Café Hälsosnack

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben bjuder in till en serie onlineträffar på temat Café Hälsosnack.
Friluftsfrämjandet

Hälsa är viktigt, så hälsa ofta. Våra medlemmars hälsa är en jätteviktig fråga och därför bjuder Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben in till en serie onlineträffar på temat Café Hälsosnack. Alla som är intresserade av att delta är välkomna.

Café Hälsosnack med Marica Hall

 • Onlineträff via Skype
 • Onsdag den 2 september klockan 18.00–19.00
 • Anmäl dig via mejl: urg@telia.com eller via vår kontaktsida. Anmälan ska vara inne senast klockan 16.00 samma dag träffen hålls. När du anmält dig kommer du få en länk till Skype som du klickar in dig på.
Fortsätt läsa “Café Hälsosnack”