Kristina Kindberg som arbetar på Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubbens kansli deltog i DHR Region Västra Götalands studieresa till EU-parlamentet den 23-29 september. Kristinas berättelse del 3. Här kan du läsa del 1 och här del 2.
Värt att besöka Bryssel
Vi bodde på hotell IBIS Central Garde du Midi som låg nära en järnvägsstation. Det fungerade bra och vi var 11 rullstolsburna. Inte alla hade anpassade rum men de anpassade rummen var rymliga med stor och bra toalett, även duschstol fanns. Vi såg andra med funktions variationer på hotellet.
Exempel på det som är tillgängligt i Bryssel är den kollektiva busstrafiken och det finns taxi för rullstol, men bara 10 % av taxibilarna är anpassade för rullstol, så väntetiden kan bli längre på kvällen och tidigt på morgonen.
Tunnelbanesystemet är bara delvis tillgängligt. I stadsbilden syns få rullstolsburna personer, så vi kände oss ganska uttittade. Varför är det så? Kanske beror det delvis på stadens stora nivåskillnader på trottoarerna och den ojämna gatubeläggningen, men något positivt är att de är väldigt artiga i trafiken. Man stannade och väntade tålmodigt när vi gick över gatan. Vi besökte de äldre kvarteren och de var även hjälpsamma när vi försökte ta oss över höga trottoarkanter med vatten rännor. I den moderna delen runt EU departementet var det lätt att rulla, där var det sten-platte-beläggning. Det var lite blandat med tillgängligheten på museer, restauranger, matställen och affärer, lite som i Göteborg. Vi var fyra ur sällskapet som besökte René Magritte museet. Inträde 10 Euro och det fungerade väl med rullstol, man åkte hiss mellan våningarna (fick tillkalla vakt som körde hissen mellan våningsplanen), det fanns gott om utrymme i museets del, fast det var lite trångt i shoppen.
Länkar
- René Magritte museet
- Hotellet IBIS
- Kristinas berättelse del 1
- Kristinas berättelse del 2
- Mat och dryck i Bryssel