Tillgänglighet och uteserveringar

Bättre tillgänglighet på uteserveringar

Att det ska vara så svårt att få till en bra tillgänglighet på uteserveringar. GIL har i många år drivit en hård kampanj för att få tillgängligheten bättre på uteserveringarna i stan. Nu när det äntligen börjar hända saker och politiker och tjänstemän ligger på krögarna att bygga vettigt, så blir det gråtskrik och en massa gnäll från dem. Göteborgs Posten (GP) eldar på och Håkan Boström skriver i en ledare att kraven är bisarra. GP har träffat Anders och tittat runt på uteserveringarna.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben skrev en insändare i GP om hur viktigt det är med tillgänglighet för alla medborgare i stan. Var gärna med i debatten du också.

”Lagom för handikappade” var ett uttryck som användes av funkisrörelsen på 1970-talet. Det beskrev trögheten i arbetet för att göra samhället tillgängligt för personer med funktionsnedsättningar. Det är nu över 50 år sedan. Det har hänt massor i vårt samhälle under dessa år men fortfarande är det ”lagom för handikappade” som gäller. Så länge Apoteket, Systembolaget och det stora köpcentret är tillgängligt är det tydligen bra nog i mångas ögon.

Det är i det offentliga rummet som människor träffas, dit vi går och handlar, där vi besöker kaféer och restauranger. Men fram till nu har det setts mellan fingrarna på att kraven på tillgänglighet i Plan- och bygglagen inte efterföljs.

Äntligen börjar det hända något i Göteborgs stad. Men tillgänglighet är provocerande och till och med bisarr enligt kritikerna. Röster har lyfts att vi med funktionshinder, ska vara någon slags mänskligt universitet för att skapa förståelse för våra villkor och att lösningen ska vara att vädja till café- och restaurangägares medmänsklighet och andra gästers välvilja för att få ta en fika, i stället för att de lagstadgade kraven på att bygga tillgängligt och användbart tas på allvar.

Detta är något som låter fint men som inte fungerar i verkligheten och som inte heller ska behöva fungera i vårt samhälle i dag. Vi ska kunna gå ut och ta en pizza, utan att behöva gå laget runt och be om hjälp att få ta plats vid bordet.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben

Unga Rörelsehindrade är föreningen för dig som också vill att alla ska kunna vara med i samhällsgemenskapen oavsett om man är funkis eller inte. Ingen ska lämnas utanför! Kom med och stöd oss för ett samhälle som funkar för alla. Vi behöver dig, du behöver oss! Du kan ha en egen funktionsnedsättning eller inte – alla är välkomna som medlemmar (om du är max 32 år). Här bli du medlem!

Anders på GIL tar med stadsarkitekt Björn Siesjö på en tur i stan. Det funkade sådär.
Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!