Våld i nära relationer – sök hjälp!

Personer med funktionsnedsättningar blir oftare utsatta för våld och övergrepp än vad den övriga befolkningen blir.

Det är stor risk att våld i nära relationer och hedersrelaterat våld ökar under covid-19-pandemin. Därför satsar Göteborgs stad på att ge information om att hjälp finns att få för de som utsätts. För er jävla skitstövlar som begår dessa övergrepp finns det också hjälp att få, för att ni ska sluta begå dessa handlingar.

Fler länkar där du kan hitta kontaktuppgifter till verksamheter som kan ge dig stöd och hjälp.

Göteborgs stad:

Andra organisationer som du kan kontakta:

Vi blir oftare utsatta för våld och övergrepp

Personer med funktionsnedsättningar blir oftare utsatta för våld och övergrepp än vad den övriga befolkningen blir. Det gäller både barn och vuxna och kvinnor och män. När man har en funktionsnedsättning kan man vara i behov av omvårdnad och service av olika slag vilket gör att det finns många tillfällen där vi kan bli utsatta. Det kan vara av familjemedlemmar, kamrater, färdtjänstchauffören, lägerledaren, någon i personlig service eller en lärare.

Självklart utsätts kvinnor med funktionsnedsättning för samma våld som kvinnor utan funktionsnedsättning. Fysiskt, psykisk, ekonomiskt och sexuellt våld men dessutom försummelse och funktionshinderrelaterat våld. Försummelse är att inte få hjälp med sin hygien, påklädning eller toalettbesök eller få den villkorad. Vid funktionshinderrelaterat våld utnyttjar förövaren en kvinnas funktionsnedsättning. När kvinnans partner inte tolkar trots att hon inte hör, tar hennes batterier i rullstolen så att hon inte kan lämna hemmet när han gått eller vägrar att ge kvinnan hennes insulinsprutor eller hotar att ha sönder dem. Men även samhället begränsar dessa kvinnor. Är vi beroende av färdtjänst är det inte bara att lämna hemmet, det kan ta en timme att få en bil. Om nu växeln är öppen.

Bli medlem i Unga Rörelsehindrade

Unga Rörelsehindrade är föreningen för dig som också vill att alla ska kunna vara med i samhällsgemenskapen oavsett om man är funkis eller inte. Ingen ska lämnas utanför! Kom med och stöd oss för ett samhälle som funkar för alla. Vi behöver dig, du behöver oss! Du kan ha en egen funktionsnedsättning eller inte – alla är välkomna som medlemmar (om du är max 32 år). Här bli du medlem!

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!