Om krisen kommer

om krisen eller kriget kommer
Vad ska man tänka på vid en långvarig nedstängning av samhället?

Kommer ni ihåg broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som skickades ut till alla hushåll för några år sedan. Förra året kom pandemin och lamslog stora delar av vårt samhälle. Det får ju oss att fundera på hur vi med rörelsehinder eller med andra funktionsnedsättningar ska hantera en riktig krissituation som drar ut på tiden.

DHR Västra regionen anordnar en informationsträff på temat Hemberedskap. Claes Tovetjärn från projektet Preppa Tillsammans är inbjuden föreläsare och leder samtal kring att kunna hantera kriser alltifrån olyckor, strömavbrott pandemier och förändringar.

Under kvällen kommer Claes prata om grundläggande om kris- och hemberedskap, dels om det projekt ABF genomför tillsammans med MSB där idén är att stärka olika grupper i samhället med studiecirklar och ”preppa tillsammans-grupper”. Det finns ett grundmaterial men det brister också när det gäller personer med funktionsnedsättning. En möjlighet är att i form studiecirkel bygga beredskap både i stunden och framåt. 

Frågor som man kan fundera på är vad som händer om Hjälpmedelscentralerna stängs och om de beställningslager där man skickar efter hjälpmedel inom nutrition, diabetes och inkontinens, slutar att fungera. Hur mycket får man lagra? Likaså är det inte lätt att lagra mediciner, det tillåter inte Apoteket. Vart kan man vända sig om hemtjänsten klappar ihop? Allt detta förutom det som gäller för alla: vatten, värme, elektricitet, mat, möjlighet att betala sina räkningar, handla mat och naturligtvis att lyckas bunkra toalettpapper. Men dessa frågor kommer vi inte få svar på under kvällen men vi måste ta tag i dem.

Tycker du också att det är viktigt att alla i samhället har chans att klara sig vid en samhällskollaps? Det tycker vi i Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben. Bli medlem du också!

Länkar

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!