Tisdag den 19 maj håller Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben ett online-möte om servicehundar. Mia Bertram med sin underbart söta Zelvie berättar om hur det funkar med servicehund. Vi håller mötet via Skype och alla intresserade är välkomna att delta.
En timme, en fråga: kan alla raser bli en servicehund? Är det ett stort ansvar med hund? Vad gör en servicehund? Är utbildningen svår? Vad kostar det?
- Tisdag den 19 maj klockan: 18.15 – 19.15.
- Mejla till urg@telia.com senast klockan 16.00 den 19 maj och meddela din adress på Skype så lägger Astrid till dig strax innan mötet börjar. DET ÄR VIKTIGT ATT DU MEJLAR DITT SKYPENAMN SÅ ASTRID KAN RINGA UPP!
Alla får vara med på mötet, ålder är bara en siffra. Men vi behöver medlemmar i Göteborgsklubben så har du inte fyllt 33 år gå in här och signa upp dig som medlem så blir vår organisation starkare. Du behöver inte ha en egen funktionsnedsättning utan är välkommen om du bara vill stödja oss! Följ oss på vår Facebooksida.
Kort om assistanshundar och servicehundar
Assistanshundar är ett samlingsbegrepp på arbetande hundar som arbetar för sin förare som har någon typ av funktionsnedsättning. Assistanshunden är en civil tjänstehund vars syfte är att öka möjligheten för människor med funktionsnedsättning att få en större delaktighet i samhället:
- Ledarhunden hjälper sin synskadade matte/husse i vardagen.
- Signalhunden hjälper sin hörselnedsatta matte/husse. Den kan larma på olika ljud, få sin förare uppmärksam på att ngn ropar, telefonen ringer, dörrklockan ringer, väckarklockan larmar med mera. Den spontanapporterar också saker som föraren tappar och inte hör.
- Servicehunden hjälper sin funktionsnedsatta matte/husse. Den plockar upp saker, bär väskor, tar av kläder, öppnar/stänger dörrar och lådor. Hämtar hjälp med mera.
- Diabeteshunden hjälper diabetessjuke matte/husse genom att larma på denne när sockret är lågt eller högt.
- Epilepsihunden hjälper sin matte/husse som har epilepsi genom att larma innan ett anfall uppstår. Kommer anfallet ändå hämtar/larmar hunden annan person.
- En Psykisk hälsahund är en hund som arbetar med dig som har en permanent psykisk diagnos. Hundens uppgift är att verka lugnande på sin förare och att ge dig med psykisk ohälsa förutsättning att ta dig ut i samhället.
Alla assistanshundar har någon typ av sele/täcke när de arbetar ute i samhället. När hunden har sele/täcke på så jobbar den. Då får man inte klappa eller störa den. Texten är hämtad från Svenska brukshundsklubben.