Samåkning i färdtjänst under pandemin

samåkning i färdtjänst under pandemin

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben har reagerat på att det sedan augusti igen tillåts med samåkning i färdtjänsten. Nedan brev har skickats till Färdtjänstens råd för funktionshinderfrågor.

Angående samåkning i färdtjänsten under pandemin

Sedan i augusti har färdtjänsten i Göteborg återgått till samåkning. Man anser att det är dags att återgå till ”normalläge” och tillåter två resenärer i baksätet på taxi och tre i rullstolsbuss.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben anser att det är mycket oroväckande att samåkning inom färdtjänsten åter har införts. Pandemin är inte slut, tvärt om så tar den ny fart. I en artikel från GP den 24 augusti står det att: ” Statistik från Västra Götalandsregionen visar hur covid-19-fallen förra veckan ökade för sjätte veckan i rad”. Enligt artikeln i GP tror Folkhälsomyndigheten att smittspridningen kommer fortsätta öka under hösten. Främst på grund av deltavariantens höga smittsamhet samt ett ökat antal kontakter i befolkningen. På VG-regionen sida Statistik covid 19 ser man också en stadig ökning av corona.

Därför är det ett dåligt och rent av farligt beslut att tillåta samåkning i färdtjänsten. Det finns resenärer som tillhör en eller flera riskgrupper och som dessutom inte har möjlighet att avstå resan med färdtjänst då inga alternativ finns. Dessutom anses läget fortfarande så allvarligt att chauffören inte ska dela platsen fram med resenärerna. Så det finns ingen logik i att tillåta samåkning.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben kräver att de ansvariga* för färdtjänsten åter tar bort samåkningen.

Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben

Astrid Steen                                              Lisbet Karlsdotter

Ordförande                                               Ombudsman

* Oklart om det är tjänstemännen eller politikerna som bestämmer då inga verkar ta ansvar och gärna gömmer sig bakom varandra.
Länkar

Unga Rörelsehindrade är föreningen för dig som också vill att alla ska kunna vara med i samhällsgemenskapen oavsett om man är funkis eller inte. Ingen ska lämnas utanför! Kom med och stöd oss för ett samhälle som funkar för alla. Vi behöver dig, du behöver oss! Du kan ha en egen funktionsnedsättning eller inte – alla är välkomna som medlemmar (om du är max 32 år). Här bli du medlem!

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!