Almedalen och personlig assistans

Nora Eklöv talade om den personliga assistansen, en insats som är så otroligt viktig för oss som behöver den.

Hanna Hägglund Öfors och Nora Eklöv från vårt förbund är i Almedalen. Vill du stödja vårt arbete och är du under 32 år, bli medlem! Hanna och Nora skriver:

Under veckan i Almedalen kommer vi att se och delta vid seminarium, hålla i och lyssna på tal och gå i Mångfaldsparaden. Vi har också en kampanj som fokuserar på att prata med så många som möjligt om att vi i gruppen unga med funktionsnedsättning ska börja räknas med, istället för att räknas på. Läs mer på Förbundet Unga Rörelsehindrades hemsida.

Nora Eklöv talade också om den personliga assistansen, en insats som är så otroligt viktig för oss som behöver den. Noras tal i Almedalen:

Jag är den som flyttade från en ort till en annan och förlorade min kommunala assistans. Nu vill socialministern införa en Lex-Nora. Jag är den som suttit i husarrest i tre år. Förra året hann jag läsa 40 böcker, inklusive alla klassiker och till skillnad från dig så ljuger inte jag om att jag har läst dem. Jag är den som stirrar på toaletten men inte kan använda den. Och har byggt upp värsta festblåsan.

Jag är den som överklagat till Förvaltningsrätten tre gånger i samma ärende och skrev över 19 000 tecken i det senaste yttrandet. Jag är den som av tvång byggt upp universums största tålamod. En envis jävel som inte viker ner mig och som sittstrejkar på kommunkontor om jag måste. Jag är den som tillslut fått kommunen att inse att den här processen inte längre bara är ett helvete för mig utan också för dem. Och att den kan bli lika lång som Nordirland-konflikten.

Jag är den som drömmer om att kunna sköta mitt arbete på plats på kontoret och inte hemifrån husarresten. Att få jobba över, gå på möten och After Worken. Att få gå kvällskurser inom ledarskap, organisationsarbete och ekonomi. Jag är den som vill resa runt i Sverige och i världen och prata om funktionshinderpolitik. Som ständigt vill lära mig nya saker och bekämpa orättvisor, rasism, funkofobi och nazism. Jag heter Nora Eklöv och är 23 år och generalsekreterare för Förbundet Unga Rörelsehindrade. Jag är som andra och vill leva som andra. Foto: Hanna Hägglund Öfors

Det Nora råkat ut för ska ingen behöva drabbas av. Men det finns starka krafter som vill ha bort den personliga assistansen. Inte minst för att det ger oss en möjlighet att leva på lika villor som andra medborgare och det skaver, för det skaver så fruktansvärt i deras ögon. Kommunalarbetaren ges ut av Svenska Kommunalarbetareförbundet visar detta i text och bild. Hur är deras människosyn när de kan illustrera personliga assistenter och vi som har assistans på detta vis?

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!