En miljard kronor senare och tillgängligheten är urusel

Kostnad inklusive markköp, exklusive inredning: 970 miljoner kronor, uppdragsgivare: Västra Götalandsregionen. Byggherre: Västfastigheter AB, Totalentreprenör: Skanska Sverige AB, Arkitekt: White Arkitekter AB och Konstruktör: Cowi AB. Alltså huset har kostat nästan en miljard kronor och det fungerar dåligt för oss med funktionsnedsättning.

Först vill jag att du ska ha två saker i minnet när du läser nedan text: 1. Kostnaden för Regionens hus i Göteborg blev exklusive inredning 970 miljoner kronor. 2. I VG-regionens regionala plan för mänskliga rättigheter kan man bland annat läsa att den har: ”… konkreta mål och åtgärder för till exempel fysisk tillgänglighet, delaktighet, icke-diskriminering och jämlikhet för både medarbetare och invånare”.

Då Regionens hus i Göteborg invigdes så sent som i juni 2019 förutsatte jag naivt nog att tillgängligheten skulle vara mycket bra när jag skulle delta på ett möte med Samråd med beredningen för mänskliga rättigheter. Tyvärr var den inte det, utan en miljard kronor senare är tillgängligheten urusel. Det absolut värsta är att de år 2019 bygger en säringång för oss som inte kan gå i trappor. Vi får gå in i en anonym dörr vid sidan om den pampiga entrén. Varför har man inte konstruerat en ramp i trappan till det vackra gamla stationshuset? En smart hiss som tar oss upp till samma entré? Hur har man tänkt när man byggt detta?

Här är några exempel på den dåliga tillgängligheten:

  • Huvudentrén är via Bergslagsbanans gamla stationshus men det har inte byggts någon ramp utan man har valt att ha en säringång till vänster om entrén för de som inte kan gå i trappor. Dessutom saknas det information så det är svårt att hitta den alternativa ingången.
  • Det finns inga tydliga skyltar gatunamn med tanke på färdtjänsten ska kunna hitta adressen.
  • Det finns inga ledstråk för synskadade.
  • Utanför säringången och i hissen finns ingen information. Informationstavlorna är helt tomma. Likadant inuti hissen, ingen information.
  • Receptionsdisken är hög så det är svårt att påkalla personalens uppmärksamhet vilket behövs då man måste få tillåtelse att gå in i huset om man är besökare och inte har nyckelkort.
  • I loungen utanför konferenslokalen fanns det sittmöbler som var mycket låga och med bord som var extremt låga cirka 2 dm. Det var omöjligt för mig att sätta ner en kaffekopp på bordet. Som alternativ fanns ett par höga bord ca 1.50 m höga. Var tanken att de höga borden skulle kompensera för de låga?
  • I loungen fanns olika konstverk med rörelse och ljud. Roliga på sitt sätt men med ett repetitivt surrande/skorrande ljud ca var 5 sekund. brrrr, brrr, burrrr, burrr …. Gissa hur det kändes i huvudet efter fem minuter?
  • De tillgängliga toaletterna var bra förutom att väggarna var helt svarta och belysningen bestod av ett mycket starkt och vertikalt långt ljusrör placerat till vänster om spegeln. Detta starka blå-vita ljus tillsammans med de svarta väggarna var bländande. Sedan kan ni ju gissa hur man såg ut i spegeln med detta vit-blåa starka sidoljus.
  • Vägen till restaurangen gick genom många dörrar som det krävdes nyckelkort till vilket vi besökare inte har. Så utan nyckelkort är man tvungen att som besökare gå ut utomhus, runt den stora byggnaden, via en ramp för att tillslut gå in/ut genom säringången. En mycket märklig lösning.

Detta var vad jag fick syn på vid ett första besök utan en egentlig tanke på att kontrollera tillgängligheten. Man kan ju undra vilka brister man hittar vid en grundligare undersökning. Huset är annars mycket påkostat. Till exempel fina retroelement för att bevara av det gamla stationshuset. En fin ramp inuti huset med räcken med läderlindning. Krokar för kläder finns i två höjder, även inne på toaletten finns krokar i rätt höjd och det är bra Spegeln är lång så man kan spegla sig även som sittande. Dörröppnare finns och de flesta fungerade. Men …

… jag är så innerligt trött på att man inte tänker in tillgänglighet i nybyggnationen. Att bygga ett hus för en miljard kronor utan en gemensam ingång för alla besökare samtidigt som man säger sig ha konkreta mål och åtgärder för fysisk tillgänglighet, delaktighet och icke-diskriminering det är mer än dumt det är ren skär diskriminering. Pengar finns uppenbarligen, vilja finns i dokument och kunskap finns att hämta så vad i hela helvete går fel?

Länkar

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!