Fridas blogg Ett gott liv

Bild lånad från artikeln i GP. Foto Anna Tärnhuvud.
Bild lånad från artikeln i GP. Foto Anna Tärnhuvud.

På Fridas blogg Ett gott liv, på annorlunda villkor kan man läsa om assistans, funkisar, HBTQ, familj, tillgänglighet och mycket annat. Göteborgs Posten har intervjuat Frida om hur det funkar att ha ett sexliv samtidigt som hon har personlig assistans dygnet om. Frida skriver om sig själv på sin blogg:

Jag är Frida och du råkade säkert snubbla in i min blogg efter att du läst och gillat något jag skrivit. Kanske gillade du min stil. Kanske snappade du upp att jag är har ett rörelsehinder samt dövblindhet och att det ger mig ett ganska så unikt perspektiv på saker. Du ville veta mer. Jag passar inte alls in i samhällets stereotyper och fördomar av hur en funktionshindrad person ska vara. Om du lyssnar på vad jag har att säga kommer du snart märka att jag är rolig, smart och intressant. Är du uppmärksam ser du också att jag är rädd, ärlig och ytterst mänsklig. Jag delar med mig av sånt som de utan funktionshinder aldrig kommer att uppleva. Mina åsikter är starka kring det som rör alla former av jämställdhet, inkludering och solidaritet.

Artikel i GP

Frida har blivit intervjuad i GP om att ha assistans dygnet runt och kunna ha ett sexliv. I artikeln kan man läsa:

Frida är singel, dejtar och har ett aktivt sexliv. Hon är också i behov av assistans dygnet runt. Hur får man sex och relationer att fungera när någon annan alltid måste finnas nära? Ett första steg ut i dejtinglivet var att ta kontakt med nya människor genom chattsidor. Bakom skärmen kändes det ofarligt att flörta, prata sex och utforska egna och andras fantasier. Något som förvånade henne med personerna hon pratade med var att hennes rörelsehinder inte var det stora problemet, vilket hon varit rädd för. Det var snarare det faktum att en assistent skulle finnas i hemmet under en dejt.

Att skicka ut assistenten, till exempel på en promenad, är inte ett ansvar hon vågar lägga på en partner, då det finns en risk att hon drabbas av ett spasmiskt anfall. När det blev tal om en eventuell träff kände hon att hon behövde ta upp frågan med sina personliga assistenter.

– Jag tog upp det på ett personalmöte och sa: ”Jag vill börja dejta och jag vill att vi pratar om det.” Då hade jag svårt för tanken att det sitter någon i rummet intill och kanske ogillar det jag gör. Resultat blev att vi fick ett väldigt öppet och fritt samtalsklimat, säger Frida och fortsätter idag inser jag att det kanske är lättare för alla om de inte vet exakt vad som pågår bakom min stängda sovrumsdörr.

Läs också

Läs också Julia Bahners bok Så nära får ingen gå? En studie om sexualitet, funktionshinder och personlig assistans. Julia skriver bland annat:

Ett problem är att många i samhället känner sig osäkra när de pratar om sitt eget eller andras sexliv. Det känns obekvämt och förbjudet. Detta kallas att sexlivet är tabu i vårt samhälle. Tabut kan kännas extra starkt när det gäller rörelsehindrade eftersom många i samhället tror att sexlivet för rörelsehindrade är annorlunda och för att många tycker att sexlivet för rörelsehindrade verkar konstigt. Tabut och fördomar om vilket sexliv som är normalt och vilket som är onormalt gör att rörelsehindrade ibland känner sig obekväma och diskriminerade när de behöver sin assistents hjälp i sexlivet. Ibland leder tabun och fördomar till att människor börjar tro att rörelsehindrade inte behöver sex alls.

Länkar

Unga Rörelsehindrade är föreningen för dig som också vill att alla ska kunna vara med i samhällsgemenskapen oavsett om man är funkis eller inte. Ingen ska lämnas utanför! Kom med och stöd oss för ett samhälle som funkar för alla. Vi behöver dig, du behöver oss! Du kan ha en egen funktionsnedsättning eller inte – alla är välkomna som medlemmar (om du är max 32 år). Här bli du medlem!

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!