Göteborgs färdtjänst i kaos

Med tanke på att Taxi Göteborg tvingats att bryta ett pågående avtal med Göteborgs Stad saknas ett stort antal fordon som kör färdtjänst på morgnarna och eftermiddagarna från och med den 1 juni.

Med tanke på att Taxi Göteborg tvingats att bryta ett pågående avtal med Göteborgs Stad saknas ett stort antal fordon som kör färdtjänst på morgnarna och eftermiddagarna från och med den 1 juni. Göteborgs stad anser uppenbarligen att resorna för oss som använder färdtjänst är så nedprioriterat att de inte vill betala åkarna ett vettigt pris. De resor som prioriteras är i första hand barns resor till och från skolor och fritidshem. I andra hand prioriteras arbetsresor. De övriga plockas bara bort. Läs mer nedan på Göteborgs stads portal samt i länkar.

Serviceresor saknar fordon i högtrafik – Göteborgs Stad prioriterar skolskjutsarna

Att Taxi Göteborg med kort varsel har avbrutit ett pågående avtal med Göteborgs Stad gör att det från och med imorgon, 1 juni, saknas ett stort antal fordon på morgnarna och eftermiddagarna. Göteborgs Stad tvingas därför prioritera i första hand barns resor till skolor och fritidshem.

Vi har in i det sista försökt komma överens med Taxi Göteborg om att de ska fortsätta leverera de fordon som avtalet innebär, men detta har inte lyckats, säger Patricia Anselmo, tillförordnad chef för avdelningen Serviceresor på trafikkontoret Göteborgs Stad.

Detta handlar inte om alla de karakteristiskt gröna fordon – personbilar, rullstolsbussar med flera – som utgör stommen i Serviceresors trafik – färdtjänst, skolskjuts, arbetsresor, resor till daglig vård och verksamhet med mera. Dessa cirka 250 gröna fordon kör som vanligt även i fortsättningen.

Det avbrutna avtalet gäller istället de vanliga taxibilar och specialfordon som Serviceresor kan använda när extra många kunder behöver resa. Detta är framförallt i högtrafiken på vardagsmorgnarna (cirka kl 06.30 till 09.00) och eftermiddagarna (cirka kl 14.00 till 16.45).

Det som nu gäller för Serviceresors kunder är följande:

De resor som prioriteras är i första hand barns resor till och från skolor och fritidshem. I andra hand prioriteras arbetsresor. För dem som har möjlighet – Flexlinjen kör som vanligt. Det går tills vidare inte att boka några nya resor som ska utföras i högtrafik (med undantag av resor till exempelvis begravningar och flygplatser)

På Serviceresor arbetar vi nu för fullt med att ringa upp och avboka de resor i högtrafik som vi för närvarande inte kan köra. Men vi kommer tyvärr inte att hinna få kontakt med alla resenärer i tid, säger Patricia Anselmo.

Hon betonar samtidigt: Trots allt kommer vi ändå att köra den allra mesta av vår totala trafik. De resenärer som nu drabbas är alltså en del av dom som skulle åkt på morgnarna och några eftermiddagstimmar. Ni som kan – gör så här:

  • Inför onsdagen och kommande dagar vädjar Serviceresor om följande:
  • Ni som har möjlighet – kör eller följ själva era barn till skolan
  • Ni som åker färdtjänst till arbetet och har möjlighet – arbeta hemma eller förskjut arbetstiden längre fram på dagen
  • Ni som har möjlighet – åk med Flexlinjen, som går som vanligt.

Patricia Anselmo säger: De som har möjlighet att göra på något av dessa sätt, de underlättar enormt mycket för dom som inte har den möjligheten.

Frågor från media besvaras av: Patricia Anselmo, tillförordnad chef för avdelningen Serviceresor på trafikkontoret Göteborgs Stad, 072-855 34 04, patricia.anselmo@trafikkontoret.goteborg.se

Länkar

Unga Rörelsehindrade är föreningen för dig som också vill att alla ska kunna vara med i samhällsgemenskapen oavsett om man är funkis eller inte. Ingen ska lämnas utanför! Kom med och stöd oss för ett samhälle som funkar för alla. Vi behöver dig, du behöver oss! Du kan ha en egen funktionsnedsättning eller inte – alla är välkomna som medlemmar (om du är max 32 år). Här bli du medlem!

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!