Hur man än vänder sig har man rumpan bak – om hjälpmedel i VG-regionen

Hur man än vänder sig har man rumpan bak - om hjälpmedel i VG-regionen
Antingen tycker de att vi sliter för mycket på våra rullstolar eller så använder vi dem för lite eller vid fel tillfällen.

Hur man än vänder sig har man rumpan bak, det är min reaktion inför reglerna om hjälpmedel som politikerna i Västra Götalandsregionen infört. En annan reaktion är:

VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ER?

Antingen tycker de att vi sliter för mycket på våra rullstolar eller så använder vi dem för lite. Dessutom har politikerna (eller deras handgångna tjänstemän) satt upp kriterier för hur vi ska använda våra hjälpmedel – det är inte längre behovet av en elrullstol som styr utan de har satt upp en lista på aktiviteter som är acceptabla för oss att utföra. Du måste alltså göra ”rätt saker” när du är ute med din elstol och vad som är ”rätt saker” bestämmer inte du utan det gör politikerna i Västra Götaland.

Unga Rörelsehindrad Göteborgsklubben deltar i HSS rådet och Samråd funktionshinder i Beredningen för mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen. Där för våra representanter fram problemområden för våra medlemmar och lyfter upp konsekvenser som drabbar dem efter olika beslut som tas. Kraven och reglerna gällande rullstolar ställer till stora problem och skapar mycket stress och oro.

Vi använder våra rullstolar för mycket

Tidigare har vi skrivit om Felicia som fick böter för att hon ansetts slitit onormalt mycket på sin rullstol. Hon är inte ensam om detta. När jag frågat runt bland våra medlemmar och andra brukare av manuella- och elrullstolar i VG-regionen har jag fått stor respons. Det har berättats många historier av ledsna och upprörda personer. Flera av dem har erfarenhet av att bli anklagade för att slita för mycket på sina manuella- eller elrullstolar. En del har ”bara” blivit varnade andra har fått böter. Bland det tokigaste jag fick berättat för mig var kravet från Hjälpmedelscentralen till en person de tyckte slet för mycket på länkhjulen. Hen skulle göra wheelies det vill säga köra på bakhjulen för att minsta slitaget …

Vi använder våra rullstolar för lite

Sedan har vi det motsatta; vi sliter/använder inte utomhus-elrullstolen tillräckligt mycket. Kravet som politikerna har satt upp är att elsrullstolen ska användas tre dagar per vecka året ”om väglaget tillåter”. Märk att detta inte är det samma som om väderleken tillåter, så i ur och skur, i blåst och kyla, i hagel och snöblask ska vi ut med våra stolar. Det är inga dåliga krav som ställs på oss. Undantag medges inte, så om du blir liggande på sjukhus eller om något händer så du inte regelbundet kan använda den, då tas din el-stol tillbaka.

Men nu funderar jag: använder man en el-rullstol utomhus regelbundet tre dagar i veckan i alla väderlekar året om lär stolen få stort slitage. Inte minst i regnväder. För det vet vi som har erfarenhet av att elstolar tål fukt, vatten och sand mycket dåligt. Så när övergår kravet på användande av el-rullstol till onormalt slitage av det samma?

Vi använder våra rullstolar vid fel tillfällen

Det räcker inte att du har behov av en utomhus-elstol. Inte heller att du använder den tre gånger per vecka året om i när ”väglaget tillåter”. Du måste använda den vid rätt tillfälle. Jag fick berättat för mig om årliga besök av arbetsterapeuter som höll regelrätta förhör vid vilka tillfällen personerna använt sina elstolar. Ibland skulle personerna skriva en dagbok under två veckor och lämnas in. Här kan vi på riktigt tala om kränkande behandling av människor och vilken stress skapar det inte. De aktiviteter som är tillåtna är ”att skaffa varor och tjänster, att delta i samhällsgemenskap, socialt och medborgerligt liv”. Socialt liv innebär ”aktiviteter som innehåller interaktion och gemenskap med andra människor. Den enskilde ska förmedla för omgivningen att aktiviteten är meningsfull”.

Det inte räcker att man har en hund som man går ut med i ur och skur varje dag året om. Eftersom det inte är gemenskap med andra människor. Det räcker inte att själv gå en promenad och ta en glass i Slottsskogen eller åka ut till havet. Det är alltså tvång på att umgås med andra människor när elstolen används. Sedan undrar jag ju så klart vad som menas med att man ska ”förmedla för omgivningen att aktiviteten är meningsfull”? Ska jag utbrista i små förtjusta tjut eller vad menar ni politiker? Min reaktion är igen:

VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ER?

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!