Först tutar de sedan kör de över oss

Först tutar de sedan kör de över oss, så kan man beskriva vad Trafiknämnden gjort med vår färdtjänst i Göteborg. Läs pressmeddelandet som ordförande i Synskadades Riksförbund (SRF Göteborg) Alireza G. Alipour och ombudsman DHR Göteborgsavdelningen Robert Kindberg har skrivet.

PRESSSMEDDELANDE 2022-02-01

Trafikkontoret kör över sin samarbetspartner – vi känner oss blåsta!

I början av 2021 startade Trafikkontoret Serviceresor en process för att tillsammans med berörda pensionärs- och funktionshinderorganisationer ta fram ett hållbart och finansierad taxesystem för färdtjänsten. Detta efter att ett framtaget förslag möttes av hård kritik och fick dras tillbaka. Nu skulle man göra om och göra rätt sades det.

En processledare anlitades och under våren och sommaren hölls en vad som kunde blivit en förtroendefull och ärlig dialog mellan Trafikkontoret och företrädare för organisationerna. Men i augusti tog det stopp och dialogen med de berörda uteblev helt. Också all information om den fortsatta processen uteblev, trots återkommande frågor vid det så kallade färdtjänstrådets möten.

– Visa av tidigare erfarenheter och med en stor gnutta skepsis valde vi trots allt att medverka, men nu när vi vet att Trafikkontoret och politikerna fortsatte på egen hand och aktivt valde att exkludera oss, förstår vi att det var ett misstag. Det säger Alireza G. Alipour som ledde den så kallade ”förhandlingsgruppen” och är tillika ordförande i Färdtjänstrådet.

Tystnaden från Trafikkontoret och politikerna med ansvar för färdtjänst var så total, att inte ens den av staden anlitade processledaren Bernard le Roux fick veta något förrän två färdiga förslag växte fram i en stängd process.

– De bemödade sig inte ens med att själva ringa och meddela att de hade exkluderat oss, utan det fick den stackars Bernard göra i egenskap av budbärare, fem månader efter att dialogen bröts. Fegt, förkastligt och tragiskt. Hur ska man någonsin kunna lita på en sådan förvaltning när man blir blåst på det här fula sättet, frågar sig Alireza.

De två förslagen är ännu inte kända men det spelar å andra sidan ingen roll eftersom staden struntat i sin samarbetspartner och stoppat en process som kunde blivit bra.

– Jag är inte förvånad, det är så typiskt för Göteborg att göra så. Först bjuder man in för att sedan helt strunta i oss. Det är inget unikt förfaringssätt för Trafikkontoret, vi ser det på andra områden också. Det säger Astrid Sten, en av ledamöterna i den så kallade ”förhandlingsgruppen” och tillika ordförande i Unga Rörelsehindrade Göteborg.

Förhandlingsgruppen som nu är upplöst har bestått av representanter från pensionärsorganisationen SPF, Unga Rörelsehindrade, Unga med Synnedsättning, DHR och Synskadades Riksförbund (SRF).

– När färdtjänstrådet sammanträder imorgon onsdag är såväl tjänstemän som politikerna oss svaret skyldiga, varför valde man aktivt att exkludera oss? Avslutar rådets ordförande och tillika ordförande i Synskadades Riksförbund (SRF Göteborg) Alireza G. Alipour.

För mer info kontakta: Ordförande Alireza G. Alipour, 0709-14 44 82 eller Robert Kindberg 0768-75 25 11.

Kom med och stöd oss för ett samhälle som funkar för alla. Vi behöver dig, du behöver oss! Du kan ha en egen funktionsnedsättning eller inte – alla är välkomna som medlemmar.

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!