Föreslagna neddragningar i Göteborgs färdtjänst

Göteborgs stad ska spara och Trafikkontoret som numera också ansvarar för vår färdtjänst har krävt in sparförslag från förvaltningen. Anledningen sägs vara att kostnaderna för färdtjänsten har stigit och de vill spara 20 miljoner kronor på våra resor.

Ett alternativ är att politikerna ger färdtjänsten en större budget!

Orsakerna till kostnadsökningarna sägs vara att resorna tar längre tid nu när stan är en stor byggarbetsplats och det gör dem dyrare. De trygga resorna med Flexlinjen anses för dyra och det har blivit en övervältringseffekt till färdtjänsten när Västtrafik tagit bort de fria resorna i kollektivtrafiken.

En av de av förvaltningen föreslagna neddragningar i Göteborgs färdtjänst fick mig att tänka på filmen Grinchen – julen är stulen med Jim Carrey. För ett av förslagen är nämligen att dra ner på resorna till jul- och nyår så vi inte längre kan räkna med att fira helgen hos nära och kära.

De andra föreslagna neddragningarna är ännu värre eftersom de kommer att skapa stora problem för oss färdtjänstresenärer i vardagen och göra det mycket svårt att utöva våra demokratiska rättigheter. Vi kommer i praktiken inte kunna resa utanför vår kommun och överhuvudtaget inte kunna utföra ett normalt resande. Förslagen är:

  • Planering för att fylla på med gående resenärer i rullstolsbussarna, vilket innebär längre väntetider för oss i rullstol.
  • Neddragning av resor med Flexlinjen
  • Ta bort möjligheten till färdtjänstresor i annan kommun
  • Ta bort möjligheten att resa nattetid med färdtjänst
  • Ta bort möjligheten att söka extra resor
  • Stänga beställningscentralen klockan 18.00
  • Ingen bokning av så kallade ”nu resor” 18.00 – 07.00. Nu-resor är resor som man beställer och vill ha en resa direkt.

Det enda rätta nu när politikerna beslutar om stans budget är att förse färdtjänsten med en större pengapåse. Västtrafik ska inte kräva full betalning av oss när de inte kan erbjuda full tillgänglighet i kollektivtrafiken. Inte alla turer har tillgängliga fordon och vi slåss om de få platser som erbjuds med andra passagerare med funktionsnedsättning, hjälpmedel och föräldrar med barnvagnar. Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben vill också påminna om Göteborgs stads program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning och Göteborgs plan för jämställdhet och hur illa dessa rimmar med att ta bort möjligheten för oss att resa och kunna fungerar som medborgare i stan.

Vad du som färdtjänstresenär nu kan göra är att skrika högt genom att kontakta politikerna och berätta om hur dessa indragningar kommer att påverka dig och att de istället ska öka budgeten för färdtjänsten. Vi är medvetna om att Göteborg ännu inte har ett fastställt styre men här är personer du kan kontakta.

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!