Syns vi inte, finns vi inte

Syns vi inte finns i inte
Forte vill att det ska forskas om oss men vi ska inte synas

Jag läser att Forte ska satsa 50 miljoner kronor på olika forskningsprojekt för att öka kunskapen om hur personer med funktionsnedsättning kan bli mer delaktiga i samhället. Forte står för: Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, är en statlig myndighet under Socialdepartementets ansvarsområde.

Det låter jätteintressant och vad som är ännu mer intressant är att Forte valt att illustrera denna information med en bild på fem personer där ingen har en synlig funktionsnedsättning …

Den självklara frågan är: varför illustreras en information om olika forskningsprojekt för personer med funktionsnedsättning med just en bild på personer utan funktionsnedsättning? Är normen att de som får synas ska vara unga, smala och utan funktionsnedsättningar så stark att inte ens i ett sammanhang som detta får en funkis vara med på ett hörn?

År 2015 hade Sveriges kommunikationsbyråer en undersökning av annonser i dagspressen. Syftet med projektet var att ta reda på vem som får synas i svensk reklam? De kom fram till att personer med synlig funktionsnedsättning som var representerade i reklamen var 1,5 promille. Sug på den du!

Unga Rörelsehindrade är föreningen för dig som också vill att alla ska kunna vara med i samhällsgemenskapen oavsett om man är funkis eller inte. Ingen ska lämnas utanför! Kom med och stöd oss för ett samhälle som funkar för alla. Vi behöver dig, du behöver oss! Du kan ha en egen funktionsnedsättning eller inte – alla är välkomna som medlemmar (om du är max 32 år). Här bli du medlem!

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!