Poddcasten Full rulle

Poddcasten Full rulle
Tobias Holmberg och Emma Åstrand poddar på.

Podden Full rulle skrev vi om i våras. Nu ligger alla avsnitt uppe och förbered dig på att ha en go stund när aktivisten Tobias Holmberg och filosofen Emma Åstrand avhandlar utmanande ämnen kring funktionsmaktsordningen. Bered dig på att bli provocerade, känna en enorm igenkänning och skratta!

  • 9. Ett litet stycke historia. Om Eugeniahemmet och detta görs utifrån Karin Westlunds bok ”Hon klarer sej allti”.
  • 8. Funkofobi anno 2015. Funkofobi, fördomar mot personer med funktionsnedsättning.
  • 7. Vem där? Vad är en identitet och hur skapas en identitet? Vi kommer fram till att medan Emma är kvinna, saknar Tobias identiteten av att vara man – All Hail the Patriarchy!
  • 6. Den högteknologiska omkullkastningen av funktionsmaktsordningen. Är röststyrda lampor framtiden eller bara samtiden? Vad kommer egentligen efter det vi nu ser? Är funktionsmaktordningen intakt? Utrotas invalider? I detta avsnitt tar vi fram spåkulan och siar om framtiden.
  • 5. Den infinita temporalmakten. I det här avsnittet är det tiden som sätter ramarna. Emma tar sig an funkislegenden Stephen Hawkings briljans, men inte utan ett visst ifrågasättande. Meanwhile: Tobias ältar sig i självömkande, det vill säga det rullar på som vanligt.
  • 4. Crip Camp. Även om tanken på sommar och invalidläger kan tyckas långt borta nu i coronatider är det precis just det vi snackar om i avsnitt fyra av Full rulle. Vi åker – via Netflixdokumentären med samma namn som detta avsnitt – tillbaka till 1970-talets USA och till Camp Jened; ett hippie-funkisläger som kom att bli själva grundstenen i Independent Living-rörelsen och USA:s funkispolitik.
  • 3. Corona med lime. I Full rulles tredje avsnitt pratas det covid-19 utifrån perspektivet av isolering inte som något självvalt, utan en fråga om liv och död. Riskgrupper och vårdprioriteringar har blivit det nya svarta, men som alltid är det normaten som sätter ramar.
  • 2. Att överkompensera sin funktionalitet. I Full rulles andra avsnitt diskuterar vi att överkompensera sin funktionalitet. Emma har vunnit på sina akademiska meriter, men det är Tobias som landar jobben.
  • 1. Pengarna rullar in. I Full rulles pilotavsnitt diskuterar vi hur man mest raffinerat kan profitera på sin funktion, om det egentligen finns fördelar med välgörenhet samt vilka TV-serier som lyckas med sin funkisrepresentation.

Du kan även lyssna på poddcasten här.

Läs de senaste blogginläggen:

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!