Min berättelse om kommunikation och beteenden.

Det var ett tag sedan som jag la ut något på Unga Rörelsehindrades Göteborgsklubbens blogg. Tidigare har jag lagt ut tre inlägg om tre resor jag gjorde 2019 och två inlägg om det nya tillgänglighetsbadet i Varberg.
Nu har nya tillgänglighetsbadet i Varberg öppnat
Ett nytt mysigt tillgänglighetsbad i Varberg
Min tokiga resa till Örebro
En underbar vistelse i Malmö och Köpenhamn
Varnhems klosterkyrka

Nu ska jag berätta för er hur jag hittade mitt kommunikationssätt som är blisskarta men också hur det kommer sig att jag vill berätta detta.

Jag arbetstränade för några år sedan på ett företag som heter Komikapp. Där var min arbetsuppgift bland annat att prova Komikapps produkter. Sen skrev jag en utvärdering om, vad jag tyckte om produkterna.  Komikapp la sen ut den på sin facebook sida under ”My tycker till om”.

Men en dag gav arbetsledaren mig en lite annorlunda uppgift. Hon hade skrivit några frågor till mig som handlade om vad jag lekte med, när jag var liten. Jag skrev ner mina svar på frågorna. Men när jag hade skrivit färdig hade det blivit en berättelse som handlar om, hur viktigt jag tycker det är att man hittar ett individuellt kommunikationssätt åt personer som inte har något kommunikationssätt  på grund av sina funktionsnedsättningar.

Nu tänker jag lägga ut bitar från min berättelse här på bloggen i två blogginlägg. Den första delen handlar om kommunikation och beteenden.

När jag var fem år, så var jag på kommunikationsutredning på Bräcke Östergård i Göteborg. Redan efter två dagar hade de kommit fram till att det var Blisskarta som skulle vara mitt kommunikationssätt.

Jag tycker att man ska bemöta barn med olika funktionsnedsättningar på samma sätt som man bemöter barn utan funktionsnedsättningar, så långt som det är möjligt, även om barnen har en intellektuell funktionsnedsättning. Att sjunga och lyssna på musik kan göra barn och vuxna som har funktionsnedsättningar mer avslappnade speciellt personer med spasmer och CP-skador. Tonerna och vibrationerna av musik kan oftast lugna personer.

Mamma hade alltid några av mina leksaker i köket, för att jag lätt skulle kunna peka och bestämma själv, vad jag ville leka med. Jag tycker det är viktigt att man hittar bra kommunikationssätt åt alla personer oavsett hur grava funktionsnedsättningar personerna har, för även de personerna har ett behov av att själva kunna uttrycka sig och säga sin egen vilja. Jag vet att det inte är lätt att hitta kommunikationssätt till de personerna, men jag tycker att man måste i alla fall försöka, för det är jättefrustrerande för personerna att inte kunna kommunicera.

Kan inte personerna börja att kommunicera helt, då tycker jag att man ändå ska försöka hitta ett kommunikationssätt som fungerar, så personerna i alla fall kan kommunicera fram lite vad personen vill och känner. Om personerna  inte kan lära sig något annat än att kommunicera ja och nej, får omgivningen anpassa genom att ställa frågor som personerna kan svara ja eller nej på. Med hjälp av speciella tecken, ögonblinkningar, bilder eller med ljud/läte som man har anpassat efter personernas egna förmåga. Detta skulle underlätta mycket för personerna och omgivningen.

Det finns många färdiga alternativa kommunikationssätt, till exempel teckenspråk, Bliss eller PCS bilder som man kan hämta inspiration från, eller prova att testa om något av de färdiga alternativa kommunikationssätten fungerar för personerna. https://papunet.net/svenska/information/kommersiella-bildbanksprogram https://www.spsm.se/stod/specialpedagogiskt-stod/sprak-och-kommunikation/teckensprak/

Har personerna dålig hand motorik, tycker jag att man ska ta kontakt med arbetsterapeut/logoped och begära att personen får prova  huvudlaserlampa. Eller ögonstyrning teknik.

Om inte personerna har en kommunikation som fungerar bra, så är det hög risk att personerna får ett utåtagerande och argt beteende. Det är nog många personer som har funktionsnedsättningar som är utåtagerande på grund av att dom har inte något kommunikationssätt tror jag. 

Jag säger inte att alla personer som inte har något kommunikationssätt har ett utåtagerande och argt beteende. Givetvis kan utåtagerande och argt beteende bero på andra orsaker också. Om personerna har ett utåtagerande och argt beteende, så tycker jag att det är viktigt att utreda varför personen har det beteendet. Det kan bero på små enkla saker, till exempel att kläderna sitter obekvämt, eller att personerna känner smärta någonstans.

Man behöver inte alltid dra igång en stor och jobbig utredning med experter för att bli av med personens utåtagerande och arga beteende. Ibland kan det räcka att ändra någon eller flera rutiner i personernas vardag, sen får man utvärdera om personens beteende blir bättre. Om inte beteendet har ändrats, efter att ha ändrat små rutiner i personernas vardag, tycker jag att man ska ta hjälp av experter.

Innan jag fick Blisskarta som kommunikationshjälpmedel, så var jag väldigt utåtagerande och arg. Jag bet mig själv i min högra hand, för att jag var frustrerad att jag inte kunde säga vad jag ville och hur jag kände. https://www.blissymbolics.org/index.php/sv/om-bliss-symbolsprak

Nu i vuxen ålder har jag förstått, varför jag själv hade ett utåtagerande och argt beteende, när jag var barn. Det var för jag hade inget kommunikations sätt så jag visste inte hur jag skulle kommunicera och göra mig förstådd.

En dröm som jag har, är att få åka runt till personer och hjälpa dom att hitta ett fungerande kommunikations sätt.

Vid tangentbordet My Gustafsson  

.

 

Gilla oss! Dela oss! Följ!
error

Bli en finne i rumpan på makthavarna!